sjednica sabora

Bernardić i Bačić se posvađali oko prve reakcije na koronavirus: 'Ja sam bio šokiran, čekali ste tri mjeseca'

03.04.2020 u 08:49

Bionic
Reading

Gospodarske mjere koje su jučer predstavljene na Vladi danas bi trebale biti i predstavljene saborskim zastupnicima, a s detaljima mjera zastupnike će upoznati premijer Andrej Plenković

14.16 'Slušajući gospodina Bačića ostao sam šokiran. Da ste 9. siječanja imali prvi sastanak, i da ste 24. siječnja poduzeli prve mjere. Moje pitanje je zašto niste uveli rigorozne mjere odmah nakon prvog oboljelog i ako ste tri mjeseca znali za dolazak epidemije zašto tek danas raspravljamo o interventnim mjerama?', rekao je u svom izlaganju SDP-ov Davor Bernardić.

SDP je, kazao je, prije mjesec dana upozoravao na posljedice na gospodarstvo.

HDZ-ov Branko Bačić u svom je izlaganju netom prije Bernardića rekao da je 9. siječanja održan sastanak u Vladi na kojem je određen tim koji će pratiti što se događa u Kini i kineskom gospodarstvu. 'Već tada su počele prve aktivnosti do te mjere da smo već 24. siječanja uveli posebne mjere u zračnim i morskim lukama akako bi se pratilo postoje li tada naznake o dolasku koronavirusa u Hrvatsku. Vrlo brzo je formiran i krizni stožer', rekao je Bačić.

Nakon Bernardićevog izlaganja javio se Bačić za povredu poslovnika 'Insinuirao je da je ne govorim istinu kada sam naveo datum kada je Vlada počela s prvim mjerama. Ja sam osupnut da šef oporbe ne zna da je 24. siječnja ministar mora, prometa i infrastrukture donio odluku da se povećaju mjere prevencije u zračnim i morskim lukama. To je bila prva odluka s kojom su upoznati svi građani, a nije mi jasno da šef oporbe nije upoznat', rekao je Bačić.

Za povredu poslovnika javio se i Bernardić. 'Ja sam bio šokiran da su prvi sastanci održani 9 siječanja. Ako su održani tada zašto se tri mjeseca čekalo, u donošenju rigoroznih mjera i u donošenju ovih gospodarskih mjera. Nešto tu smrdi, morat ćete odgovoriti na ta pitanja', rekao je Bernardić.

12.33 SDSS-ov Milorad Pupovac u svom je izlaganju podsjetio i da se prije koronavirusa spekuliralo da svijet klizi prema novoj gospodarskoj krizi i recesiji.

'Možda je ovo prilika za osvješćavanje. Prije nego što bi se dogodila kriza i ponovni krah banaka da se poduzmu akcije koje se moraju poduzimati. Vlada je poduzela mjere koje su razmjerne onome što se trebalo poduzeti', rekao je Pupovac, dodavši da će kod svih mjera najvažnije biti brzina.

Nužan je i nadzor da se s mjerama ne manipulira i da ih se zloupotrebljava, poručuje Pupovac i dodaje kako nitko razuman nije protiv mogućeg rezanja plaća u javnom sektoru, ali i napominje kako istraživanja govore da uštede ne bi bile velike.

11.48 U ime Mosta Božo Petrov pohvalio je Vladu što je ipak odlučila otpisati, a ne odgoditi naplatu poreza.

'Ovaj paket donosi dovoljno odlučne mjere da možemo imati time out od dva mjeseca za gospodarstvo. Time out, ne rješenje, ali imamo dovoljno vremena za konsolidirati se i donijeti one prave mjere', kazao je Petrov.

Kazao je da moramo biti svjesni da će se zbog svega država zadužiti. 'Netko će to kreditirati, dug se mora vratiti, a to će vraćati sve porezni obveznici kroz poreze idućih godina', rekao je Petrov.

Što se tiče drugih mjera, Petrov je kazao da su neke dobre, a da bi neke trebale biti trajne jer se promijenila paradigma. Jedna od takvih za koju smatra da bi trebala biti trajna je i naplata PDV-a po naplati računa. 'Ova mjera treba biti trajna i ona će pokazati da smo naučili lekcije prijašnjih kriza i ove krize', rekao je Petrov.

Iako su vladajući govorili da ne mogu uvesti digitalizaciju, kriza je pokazala da se sve može u nekoliko dana, naglasio je Petrov.

'Političari i dužnosnici su prvi koji svojim primjerom moraju pokazati da će se odreći, da će pomoći. Ali nemojte da to ostane na tome jer je to onda jeftini populizam. Nemojte tražiti da se složimo s tim da ćete rezati plaće obrazovnom sektoru, zdravstvenom sektoru dok god niste uredili ovaj nered od 500 općina, 20 županija, pripadajućih komunalnih gradskih i županijskih tvrtki. Kad to napravite onda možete prebaciti teret na zdravstveni i obrazovni sustav', kazao je Petrov.

11.10 Nekolicina klubova zatražila je stane zbog mjera koje se provode tijekom rasprave.

10.45 SDP-ovog Arsena Bauka zanimalo je što se razgovaralo na sastanku premijera i urednika medija. 'Na sasanku su bili svi glavni urednici glavnih medija, televizija i radija i njima smo tada objasnili ozbiljnost krize kao i vama. Nikakvih govora o subvencijama i slično nije bilo riječi niti će ih biti', odgovorio je Plenković.

10.25 'Ovaj set mjera možemo zvati Travanj 1.0 jer sam uvjerena da će biti i set mjera Travanj 2.0. Nakon što ovo prođe u interesu nam je svima da ne ostane spaljena zemlja', komentirala je GLAS-ov Anka Mrak Taritaš, upitavši hoće li se naći i rješenje za kulturu i za udruge koje se bave socijalnom skrbi.

Plenković je odgovorio da će se naći rješenje i za jedne i druge.

10.18 'Svjedočimo velikom problemu s izadanjem propusnica pogotovo za one koje idu na posao. Čini nam se da je rok koji je ostavljen za izdavanje propusnica prekratak', replicirao je plenkoviću SDP-ov Peđa Grbin, upitavši premijera hoće li produžiti rok.

'Ako bude potrebno mi ćemo i revidirati taj rok. Naše odluke temelje se na preporukama epidemiologa, nema tu nikakvog arbitrarnog odlučivanja i ove mjere su zasad polučile rezultate', odogovrio je Plenković.

10.05 Ministar financija Zdravko Marić objašnjava detalje mjera.

<<Ovo su sve mjere iz drugog paketa pomoći gospodarstvu, kojima Vlada planira spriječiti ekonomski kolaps>>

9.54 Što se tiče dosadašnjih mjera, Plenković je kazao da je Ministarstvo rada do jučer dobilo 70 tisuća zahtjeva za 420 tisuća radnika da se isplati minimalac, a već je isplaćeno 400 milijuna kuna.

Nakon toga krenuo je predstavljati novi paket mjera, a dodao i da se mirovine bez obzira na sve neće dirati.

'Sve što radimo, radimo da bi hrvatskom društvu poslali poruku solidarnosti, solidarnosti svih', dodao je.

Ove mjere će se financirati u kooradinaciji s HNB-om, domćim bankama ali i međunarodnim institucijama. 'Mi ćemo ovim mjerama stati iza hrvatskog radnika i hrvatskog gospodarstva', kazao je Plenković.

9.53 Plenković je kazao da se vodimo medicinom prethodnih stoljeća, a to je odvajati bolesne od zdravih. 'Vidimo na primjeru Švedske da imamo nagli porast zaraženih i umrlih. Ovo što radimo sada je i ispravno i dogovorno. I vodit ćemo se preporukama epidemiologa', dodao je.

9.46 Premijer Andrej Plenković predstavlja nove gospodarske mjere. 'Mi smo prvi paket predstavili u ožujku sa 63 mjere. bila je to promptna reakcija vlade da okalšamo gospodarstvu. Ovaj paket dolazi ne samo u kontekstu borbe protiv koronavirusa nego i velikog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu', kazao je Plenković.

Zahvalio je svima koji su posljednjih tjedana čuvali zdravlje građana, policiji, carinicima i svima koji rade u dućanima. 'Ožujak koji je iza nas bit će mjesec kojeg ćemo jako dugo pamtiti. Promijenio je naše planove i označio početak novog normalnog', kazao je Plenković.

Situacija, dodao je, zahtjeva odgovornost, samodisciplinu, strpljivost. Ponovio je da imamo izbor između spašavanja života ljudi i privremenog odustajanja od dosadašnjeg načina života. 'Mi kao Vlada smo izabrali život', rekao je.

Usred izlaganja premijera javio se Jandroković. 'Što je ovo? Pa nismo šibicari', kazao je Jandroković i požalio se da zastupnici krše dogovor od prije nekoliko minuta, a to je da repliciraju samo oni koji su u dvorani.

  • +4
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

9.39 Započelo je zasjedanje. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku je pojasnio kako će zastupnici raditi sljedećih dana. Kazao je da su neki zastupnici tražili da imaju mogućnost replike na izlaganje predlagatelja bez obzira nalaze li se trenutno u dvorani ili ne. Ivan Lovrinović tražio je pak da svaki klub dobije mogućnost da raspravlja 15 minuta umjesto 10 minuta. 'Razlog zbog čega ovako radimo jest zdravlje pa vas molim da se toga držimo', kazao je Jandroković i u dogovoru sa zastupnicima pristao da se produži vrijeme rasprave na 15 minuta.

Zastupnici će danas raspravljati o dvije skupine zakona - jednoj koja se odnosi na financije i drugoj koja se odnosi na turizam.

Paket zakona zastupnicima će predstaviti premijer Andrej Plenković te ministri financija Zdravko Marić i turizma Gari Capelli.

U ponedjeljak će zastupnici raspraviti mjere koje se odnose na resor unutarnjih poslova te poljoprivrede.