hotelijeri upozoravaju:

'Nakon propale sezone čeka nas duga i teška zima. Trebat će nam pomoć barem do narednog Uskrsa'

02.04.2020 u 22:30

Bionic
Reading

Hrvatska udruga turizma (HUT), koja okuplja velike hotelijerske kuće, snažno pozdravlja novi Vladin paket pomoći ekonomiji. Direktor HUT-a Veljko Ostojić smatra da su mjere pravi odgovor na trenutne teške okolnosti. Međutim upozorava kako bi njihova primjena u slučaju turističkog sektora trebala trajati minimalno 12 mjeseci

'Mjere koje je predložila Vlada horizontalne su i odnose se na sveukupno gospodarstvo. Ali treba imati na umu da, za razliku od ostalog dijela privrede, turistički sektor, kad se stvari vrate u normalu i krene oporavak, čeka duga zima. I u najboljim godinama to su teški mjeseci za turizam. Zbog toga bi trebalo mjere za turizam kreirati za razdoblje od minimalno 12 mjeseci, barem do Uskrsa iduće godine', izjavio je za tportal Ostojić.

Uz to, hotelijeri očekuju ukidanje ili značajno smanjenje parafiskalnih nameta. Upozoravaju kako su to za njih veliki troškovi u trenutku u kojem nema nikakve poslovne aktivnosti.

'To se nigdje ne spominje. S tim što skorije treba krenuti jer nemamo vremena za gubljenje', upozorio je Ostojić.

Direktor HUT-a poziva lokalnu i regionalnu samoupravu da se krene tragom mjera koje je donijela Vlada.

'Neke jedinice donijele su mjere, ali one idu na odgađanje obaveza. Te bi se mjere trebale svesti na oslobađanje od plaćanja jer ako nemaš prometa, ne možeš stvoriti novac', poručio je Ostojić.

U HUT-u smatraju kako bi se trebalo krenuti u poticanje domaćeg turističkog prometa za ovu i naredne godine.

Podsjetimo, Ministarstvo turizma napravilo je analize, temeljem kojih su došli do tri moguća scenarija za turizam u Hrvatskoj ove godine.

Prvi scenarij ili razina s padom noćenja od 60 posto godišnje već se ostvaruje, i to ako se pandemija zaustavi u svibnju.

  • +2
Puste ulice Dubrovnika Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

No zdravstvena predviđanja u svijetu su različita i spominju se lipanj ili srpanj kao datumi mogućeg olakšanja, a tada bismo došli do druge razine i pada noćenja od 75 posto.

'Za sada smo najbliže tom scenariju 75-postotnog pada noćenja, i to pod pretpostavkom da ulovimo nešto prometa u turizmu u kolovozu, rujnu, listopadu i do kraja godine. No ako to ne bude moguće zbog nastavka pandemije, idemo na treću razinu, koja je sada još daleko i nadam se da neće doći, a to bi bio pad noćenja od 90 posto', rekao je za Hinu ministar Gari Cappelli.