CROBAROMETAR

Plenković za dlaku popularniji od Milanovića, ali obojica imaju jedan veliki problem

26.11.2020 u 20:44

Bionic
Reading

Drugi dio redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar koje donosi Dnevnik Nove TV, otkriva kako stoje političari s potporom građana.

Premijer Andrej Plenković je najpopularniji, ali rezultat nije baš za slavlje. Naime, o njemu pozitivan dojam ima 46 posto ispitanika, ali isti broj ispitanika ima negativan dojam. Njemu su priklonjeni stariji birači te birači iz Slavonije i Dalmacije, pokazuje Crobarometar čiji su rezultati objavljeni u Dnevniku Nove TV.

  • +15
Vlada RH predstavila nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Predsjednik nakon što gubi potporu za svoj rad, gubi i na osobnom rejtingu. Tako o njemu pozitivan dojam ima 44 posto ispitanika, ali zato negativan dojam o Zoranu Milanoviću ima njih 48 posto. Njegova baza su visokoobrazovani birači i oni iz Zagreba.

  • +8
Predsjednik u blindiranom autu ušao u Banske dvore na Sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer i predsjednik imaju velik problem, kao što se vidi, prvi put imaju isti ili veći broj građana koji o njima misle negativno, pokazuje Crobarometar.

Božo Petrov i ovaj je mjesec podijelio građane. Njih 43 posto o njemu ima negativan dojam, a 42 posto pozitivan. Peđa Grbin prvi put je testiran i među biračima dobro stoji, ako se uspoređuje sa svojim prethodnikom. Tako o njemu pozitivan dojam ima 38 posto ispitanika, a njih 35 posto negativno misli o novom lideru oporbe. 

Miroslav Škoro odavno ne može računati na popularnost i o njemu pozitivno misli 32 posto ispitanika, a negativno njih 57 posto. Tomislav Tomašević nekoliko je mjeseci u nacionalnoj areni i može računati na 30 posto građana koji o njemu pozitivno misle, a njih 25 posto ima negativno mišljenje.

Najpopularniji političari među HDZ-ovim i SDP-ovim biračima

Kod HDZ-ovih birača očekivano prvi je izbor Andrej Plenković s 92 posto, a drugi donedavni glavni tajnik Gordan Jandroković s potporom od 73 posto i na trećem mjestu Božo Petrov s potporom od 39 posto birača HDZ-a.

Kod SDP-ovih birača očekivano prvi je izbor Zoran Milanović s potporom od 85 posto. Peđa Grbin čini se na putu je da se potvrdi kao lider i među SDP-ovcima, drugi je izbor s potporom od 73 posto. Treća je među biračima SDP-a Dalija Orešković s potporom od 53 posto.

Problemi koji brinu građane

Istraživanje je pokazalo da je i u studenome najveći problem građanima nezaposlenost (21,4 posto ispitanika), slijedi je gospodarstvo (17,3 posto), potom korupcija (15,3 posto). Kako raste broj zaraženih, tako je i koronakriza sve veći problem, u ovom mjesecu to problemom smatra 13,6 posto ispitanika. Peti problem je nezavidan životni standard (7,4 posto ispitanika). 

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 983 građana telefonskim puteM od 1. do 20. studenog. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.