samit demokracije

Plenković: U Ukrajini napadnuta demokracija i međunarodni pravni poredak

29.03.2023 u 14:45

Bionic
Reading

U Ukrajini su napadnuti demokracija i međunarodni poredak utemeljen na pravu, izjavio je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković i pozvao demokratski svjet da se ujedini protiv autoritarnog.

Plenković je videovezom sudjelovao na Samitu demokracije, virtualnom sastanku 120 država koji su organizirali Sjedinjene Države.

"U Ukrajini su napadnuti demokracija i međunarodni poredak utemeljen na pravu. Hrvatska stoji iza ukrajinskog vodstva i naroda jer oni ne samo da brane vrijednosti slobode, demokracije i mira u svojoj zemlji, nego brane cijeli demokratski svijet", izjavio je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska, koja je sama bila žrtva agresije 1990-tih, zato od početka ruske invazije prije više od godinu dana jasna u iskazivanju solidarnosti s Ukraijnom i osudi Rusije kao agresora.

"Važno je da se mi kao demokracije držimo zajedno i u globalnom kontekstu svijeta koji je podijeljen na demokratski i autoritarni jačamo naše saveze, ističemo naše vrijednosti i budemo kao vlade odgovorni u teškim vremenima", istaknuo je premijer.

Podsjetivši da je Hrvatska ove godine postala dio eurozone i šengenskog područja, Plenković je rekao da je to dokaz da demokracija građanima donosi gospodarski rast i napredak.

Očuvanje društvene kohezije označio je glavnim ciljem svoje vlade u posljednje tri godine kada je cijeli svijet pogodila pandemija covida-19 te energetska, prehrambena i ekonomska kriza kao posljedica rata u Ukrajini. "Osobito je važno da vlade u teškim trenucima kroz intervencionističku politiku sačuvaju društveno tkivo i da nikoga ne ostave na cjedilu", rekao je.

Također je istaknuo da je vlada nastojala očuvati građanska prava i slobode na najvećoj mogućoj razini dok je morala uvoditi ograničenja zbog zdravstvenih razloga.

U događaju, koji je počeo u srijedu, sudjeluju predstavnici 120 zemalja, organizacija civilnog društva i tehnoloških kompanija, a uključit će i strateški važne nacije čije su skupine za ljudska prava izrazile zabrinutost u pogledu stanja demokracije, poput Indije, Poljske i Izraela.

Prvi je samit održan virtualno zbog covida-19, a drugi je odgođen za nekoliko mjeseci i sada je također uglavnom online.

Skup zajednički organiziraju Sjedinjene Države, Kostarika, Zambija, Nizozemska i Južna Koreja.