ŠPIJUNSKA AFERA

Plenković u Bruxellesu sa Šarecom: Volio bih da sjednemo za stol

11.04.2019 u 07:42

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je u četvrtak rano ujutro da je na marginama summita EU-a kratko razgovarao sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom istaknuvši kako bi volio da Hrvatska i Slovenija sjednu za stol i riješe probleme.

Na upit je li bilo riječi o kritikama Slovenije, koja Hrvatsku proziva zbog vladavine prava, Plenković je rekao da tu nema ništa novo. 'To je kontinuirana teza. Ja bih volio da Hrvatska i Slovenija sjednu za stol i riješe probleme. Veselimo se što premijer Šarec danas dolazi u Dubrovnik na sastanak Kina plus 16 i opet ćemo malo razgovarati', rekao je Plenković.

Slovenija posljednjih dana optužuje Hrvatsku i njezinu obavještajnu službu za prisluškivanje i za pokušaje da intervenira u slovenske medije da o tome ne objavljuju priloge. 'Nema tu velike drame i nije to ništa novo. Uskoro su europski izbori i svatko mora imati neku malu temu i pokazivati kako štiti nacionalne interese', rekao je Plenković.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Bruxellesu da nema informacija o navodnoj aferi prisluškivanja u kojoj Slovenija proziva Hrvatsku da je špijunirala Slovence u procesu arbitraže osim onih u općoj javnosti te istaknuo da treba voditi računa da su u Sloveniji održavaju izbori. Plenković je, po dolasku na summit EU-a o Brexitu, na pitanje novinara hoće li razgovarati sa slovenskim kolegom Marjanom Šarecom o tom slučaju, odgovorio potvrdno jer na rubu summita razgovara sa svim čelnicima.

'Ovo nije tema, a ja sam dao vrlo jasno stajalište vlade da to za nas nije neko dramatično pitanje. Vodite računa da su izbori u Sloveniji', rekao je Plenković.

Nakon toga su i razgovarali, javlja Hina.

  • +2
Marjan Šarec Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ponovio je da Hrvatska i Slovenija nikada u povijesti nisu imale nekih problema i da sva sadašnja pitanja koja se postavljaju potječu od raspada bivše Jugoslavije.

'S naše strane postoji dobra volja, to sam rekao i kolegi Šarecu i kolegi Ceraru. Oni imaju drugu optiku', kaže Plenković.

Odbacio je i insinuacije da se njegova vlada miješa u to što će mediji u Sloveniji objaviti.

'Moja se vlada nema za što prozivati, a ove insinuacije da imamo neke vrhunaravne moći da kontroliramo i utječemo što će pojedini mediji u susjednoj zemlji objaviti smatram nerealnim i pretencioznim tako da uopće ne znam kako to može biti ozbiljan argument', kaže Plenković.

Također je odbacio i tvrdnje da bi predstavnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, koji je navodno pokušao spriječiti slovenske medije da izvijeste o navodnom prisluškivanju slovenskih dužnosnika, nastupao u ime hrvatske vlade, što tvrde slovenski mediji.

'Sa mnom nitko nije razgovarao o tome, a kako netko može razgovorati u ime vlade a da pritom nije razgovorao s njezinim predsjednikom. Ja uopće ne znam je li to istina, nemam nikakvih dokaza tko je u pitanju, tko je na telefonu i tko s kim razgovara', rekao je Plenković.