'nisu upućeni u taj svijet'

Bruxelles o aferi između Hrvatske i Slovenije: Mi nemamo špijune

10.04.2019 u 16:59

Bionic
Reading

Europska komisija je odbila u srijedu komentirati pisanja slovenskih medija da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) navodno prisluškivala slovenske dužnosnike

'Vidjeli smo medijska izvješća o tome i nemamo komentara budući da je to bilateralno pitanje, koje nam nije poznato i o kojem nemamo detalje. Nacionalne obavještajne službe i s njima povezana pitanja spadaju u nacionalne nadležnosti i stoga je na državama članicama da nadgledaju i kontroliraju svoje službe', rekao je slovenskim novinarima glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas dodavši kako Komisija nema obavještajne službe, nema špijune i nije upućena u taj svijet.

Na upit o navodnom pokušaju utjecaja hrvatske Vlade na medije da spriječi izvještavanje o tom pitanju, Schinas je odgovorio je Komisija 'podržava medijske slobode i pluralizam unutar opsega svojih nadležnosti'.

'Odgovornost je u prvom redu na našim državama članicama da štite medijske slobode i pluralizam u skladu s europskim vrijednostima koje su zapisane u Povelji EU-a o temeljnim pravima', rekao je Schinas.

Na dodatno pitanje hoće li možda predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na marginama summita koji počinje u srijedu kasno popodne razgovarati s premijerima dviju zemalja o tom pitanju, Schinas je odgovori da će predsjednik Komisije razgovarati sa svim čelnicima zemalja članica, ali da ne vjeruje da će o tome biti riječi.

  • +4
Jean-Claude Juncker Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slovenski mediji su objavili da je hrvatska SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces te da je prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, predstavivši se kao posrednik hrvatske Vlade, pokušao spriječiti slovenske medije da izvjeste o navodnom SOA-inom prisluškivanju slovenskih dužnosnika.

Na ta izvješća reagirao je cijeli slovenski državni vrh.

Hrvatska vlada je u svojoj reakciji poručila da 'najodlučnije i u potpunosti odbacuje sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske vlade na slovenske medije".

SOA je pak za optužbe o prisluškivanju navela da su to 'netočne i tendenciozne konstrukcije' te da se radi o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafija za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e protiv susjednih država.