matej tonin

Špijunska afera: Treba utvrditi tko je odgovoran da je SOA došla u posjed snimki razgovora

10.04.2019 u 19:24

Bionic
Reading

Predsjednik slovenskog parlamentarnog povjerenstva za nadzor obavještajnih službi Matej Tonin izjavio je u srijedu da treba utvrditi tko je odgovoran da je SOA došla u posjed snimki razgovora bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i diplomatkinje Simone Drenik, te je najavio ponovno otvaranje istrage o njihovom eventualnom nemaru

Po riječima Tonina, nije iznenađujuće da su hrvatske službe pratile arbitražni postupak, ali je pravo pitanje odgovornosti slovenskih aktera skandala, Drenik i Sekoleca, koji su nepažnjom dozvolili da se presretnu i snime njihovi telefonski razgovori iako su službeno bili brifirani o tome kakav sigurnosni protokol u svojoj komunikaciji moraju primjenjivati.

'Hrvatska je htjela kompromitirati arbitražu i ne bi smjelo biti iznenađenje da je obavljala prisluškivanje, no naše će povjerenstvo ponovo otvoriti istragu o djelovanju Simone Drenik i Jerneja Sekoleca tijekom arbitraže', kazao je Tonin.

'Istražit ćemo kako je do provale njihovih razgovora došlo i ako se radilo o nemarnom radu, za očekivati je da im se dade otkaz jer su time ugrozili pitanje od velike važnosti za Sloveniju', kazao je Tonin dodavši da prema njegovim saznanjima za štetu nastalu objavom snimaka Sekolec-Drenik nitko nije bio kažnjen.

'Informaciju da iza prisluškivanja Sekoleca i Drenik stoji hrvatska SOA imali smo još od 14. prosinca 2016. godine, ali ju nismo pustili u javnost zbog čega smo i pohvaljeni', kazao je Tonin na konferenciji za novinare nakon što je o tzv. špijunskoj aferi više sati iza zatvorenih vrata zasjedalo to povjerenstvo, a nakon toga i pregledalo sve materijale vezane za aferu u sjedištu Slovenske obavještajne službe (SOVA).

Istodobno se Tonin, inače predsjednik oporbene stranke Nova Slovenija (NSI) retorički upitao zašto je s javnom objavom tog podatka sadašnja vlada išla baš sada. Dodao je da o tome ne može javno govoriti, ali da misli kako zna zašto je izabran baš sadašnji trenutak.

Tonin nije želio reći potvrđuje li materijal koji je vidio u obavještajnoj službi da je 'hrvatski lobist' Ivan Tolj preko direktora američkog fonda KKR pokušao spriječiti da slovenska POP-TV objavi prilog o navodnom hrvatskom špijuniranju slovenskih sudionika u arbitraži.

Tonin je rekao da nije ovlašten za takve izjave, kao ni za to je li na snimci stvarno Tolj, predstavnik Styrije u Hrvatskoj.

Generalno, Tonin je kazao da su u Sloveniji aktivne tajne službe drugih država, pa i Hrvatske.

Što se tiče mogućih sudskih postupaka i sankcija u vezi sa 'špijuniranjem' slovenskih novinara, Tonin je kazao da SOVA zajedno s policijom proučava mogućnost tužbe protiv Tolja 'zbog poticanja na kazneno djelo potkupljivanja', ali da sam smatra kako je bilo pogrešno što je Slovenija 'pustila' Hrvatsku u EU, a da spor oko granice nije prije toga bio riješen.

'To da smo Hrvatsku tada pustili u EU s neriješenim graničnim prijeporom bila je greška', kazao je Tonin.