u bruxellesu

Hoće li Plenković sa Šarecom pričati o špijunskoj aferi?

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 10.04.2019 21:07
  • Objavljeno 10.04.2019 u 20:31
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao u srijedu u Bruxellesu da nema informacija o navodnoj aferi prisluškivanja u kojoj Slovenija proziva Hrvatsku da je špijunirala Slovence u procesu arbitraže osim onih u općoj javnosti te istaknuo da treba voditi računa da su u Sloveniji održavaju izbori.

Plenković je, po dolasku na summit EU-a o Brexitu, na pitanje novinara hoće li razgovarati sa slovenskim kolegom Marjanom Šarecom o tom slučaju, odgovorio potvrdno jer na rubu summita razgovara sa svim čelnicima.

'Ovo nije tema, a ja sam dao vrlo jasno stajalište vlade da to za nas nije neko dramatično pitanje. Vodite računa da su izbori u Sloveniji', rekao je Plenković.

Rekao je da se sa Šarecom nije ni čuo ni vidio otkad se ta tema pojavila u medijskom prostoru, ali da će se sa slovenskim kolegom vidjeti danas u Bruxellesu i sutra u Dubrovniku. Ponovio je da Hrvatska i Slovenija nikada u povijesti nisu imale nekih problema i da sva sadašnja pitanja koja se postavljaju potječu od raspada bivše Jugoslavije.

'S naše strane postoji dobra volja, to sam rekao i kolegi Šarecu i kolegi Ceraru. Oni imaju drugu optiku', kaže Plenović. Odbacio je i insinuacije da se njegova vlada miješa u to što će mediji u Sloveniji objaviti.

'Moja se vlada nema za što prozivati, a ove insinuacije da imamo neke vrhunaravne moći da kontroliramo i utječemo što će pojedini mediji u susjednoj zemlji objaviti smatram nerealnim i pretencioznim tako da uopće ne znam kako to može biti ozbiljan argument', kaže Plenković.

  • +49
  • +46

Andrej Plenković

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Također je odbacio i tvrdnje da bi predstavnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, koji je navodno pokušao spriječiti slovenske medije da izvijeste o navodnom prisluškivanju slovenskih dužnosnika, nastupao u ime hrvatske vlade, što tvrde slovenski mediji.

'Sa mnom nitko nije razgovarao o tome, a kako netko može razgovorati u ime vlade a da pritom nije razgovorao s njezinim predsjednikom. Ja uopće ne znam je li to istina, nemam nikakvih dokaza tko je u ptianju, tko je na telefonu i tko s kim razgovara', rekao je Plenković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!