uoči izbora

Plenković: Prozivanje Medveda za 'krađu Kolone sjećanja' neprihvatljiva retorika

10.11.2023 u 19:36

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u petak da je svako politiziranje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara potpuno nepotrebno i neprimjereno te da je prozivanje ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda da je ''ukrao kolonu sjećanja'' neprihvatljiva retorika

''To je s druge strane razumljiva retorika uoči parlamentarnih izbora, da baš sva svjetla reflektora budu uperena prema Vukovaru, jer već idući tjedan, za razliku od Vlade, to više neće biti u fokusu'', rekao je premijer dodajući da upravo Vlada podržava i pomaže sva ulaganja u Vukovar, bez obzira tko je tamo gradonačelnik.

Rekao je i da ne zna otkud uopće tema o nekoj mogućoj suradnji s Domovinskim pokretom te da nitko iz HDZ-a o tome ništa nije rekao.

U izjavi novinarima u Rovinju u sklopu posjeta Istarskoj županiji, Plenković se dotaknuo i uhićenja dvojice hrvatskih maloljetnika kao dio međunarodne operacije protiv desničarskog terorizma te rekao da nema drugih informacija osim onih objavljenih u medijima.

''Kada bude više informacija očekujem da nas Ministarstvo unutarnjih poslova izvijesti. Očito je riječ o široj operaciji na razini Europe u kojoj sudjeluju i nadležni odjeli Ravnateljstva policije'', dodao je.

Premijer je govorio i o slučaju štetne konzumacije bezalkoholnih pića koja su nakratko povučena iz prodaje i panici koja je zavladala među potrošačima.

Rekao je da iz detaljnih izvješća proizlazi ''jedno veliko širenje panike i dezinformacija u medijskom i društveno-mrežnom prostoru, a da se na kraju utvrdilo da je samo jedan jedini od svih izuzetnih uzoraka relevantan''.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

''Sve ostalo je pokazalo da nema nikakvog dokaza da u tekućinama koje su ti ljudi konzumirali postoji neki uzročnik za njihove tegobe i probleme. Od četrdesetak slučajeva, osim njih dva, nitko nije zadržan niti hospitaliziran pa je onda stvar jasna'', dodao je.

Upitan brine li ga količina lažnih vijesti, Plenković je odgovorio kako ga više brine govor mržnje. ''To je ozbiljan problem iz kojeg nastaju veliki politički problemi koji se onda spuštaju na neku nisku razinu gdje možda nema dovoljno obrazovanja i puno agresije pa nastaju problemi'', zaključio je.