samit u bruxellesu

Plenković: Penava provocira; nema pravo privatizirati žrtvu Vukovara

27.10.2023 u 16:01

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak da Ivan Penava nema nikakvo pravo privatizirati Vukovar i Dan sjećanja 18. studenoga, ocijenivši poruke vukovarskog gradonačelnika provokacijom i poručivši da će Vlada i država, kao i do sada, sudjelovati u programu obilježavanja

Penava je danas najavio da će ove godine Kolonu sjećanja predvoditi pripadnici HOS-a i poručio "svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a" da ne trebaju dolaziti na obilježavanje stradanja Vukovara u Domovinskom ratu. Pritom je predstavio i plakat na kojim je velikim slovom istaknuto slovo U, u rečenici 'Vukovar, moj izbor i U dobru i u zlu'.

Premijer je u izjavi novinarima naglasio da je Penavina najava predstavljena bez konzultacija s bilo kime.

"Ovo što smo danas vidjeli isključivo je odgovornost Penave i grada kojem je na čelu. Međutim, on nema nikakvo pravo privatizirati Vukovar, nema nikakvo pravo privatizirati Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. I s te strane će, Vlada, država, svi koji su uključeni, naravno, sudjelovati u programu i izraditi cijeli dio drugih aktivnosti i programa", poručio je Plenković iz Bruxellesa.

Stvari su jasne, dodao je premijer, ovo što je bilo predstavljeno je isključivo nešto što je radio grad (Vukovar), bez konzultacija s bilo kime, bez konzultacija s Ministarstvom hrvatskih branitelja i drugim dionicima, bez konzultacija s Vijećem za domovinski pijetet, mir i razvoj, kojem je na čelu potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Vijeće će se, najavio je, obilježavanjem Dana sjećanja formalno baviti idući tjedan te će se sastati 2. ili 3. studenoga, "i onda će se sagledati svi aspekti" a podsjetio je i da Vlada sve ove godine, putem Ministarstva hrvatskih branitelja, financira obilježavanje Dana sjećanja.

Nakon što su ga novinari pitali može li se ponoviti situacija kada su na Dan sjećanja u Vukovaru bile dvije kolone, premijer je odgovorio kako ne zna što "oni planiraju, ali očito je da nešto planiraju".

"Praktički, to što oni govore znači da tamo ne bi trebao doći nitko osim onih koga oni pozovu. To jednostavno tako ne ide", poručio je premijer.

I to su te ogromne razlike o kojima stalno govorim, u političkom smislu, dodao je.

"Ne da imamo dvije Hrvatske - jedan Hrvat, drugi Hrvat, nego u političkom smislu postoje ljudi koji nisu za koheziju, nisu za uključivost. Koji su ili samo za kritizerstvo ili za ovakve provokacije za koje misle da će njima nešto, u njihovom dijelu biračkog tijela, koristiti. Ja ne vidim tu apsolutno ništa drugo", ustvrdio je.