snažne poruke

Plenković: Povezanost Europe i Azije nema alternative, to će biti jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 27.09.2019 19:20
  • Objavljeno 27.09.2019 u 19:20
Andrej Plenković, hrvatski premijer

Andrej Plenković, hrvatski premijer

Izvor: EPA / Autor: DANIEL KASAP

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Bruxellesu da povezanost Europe i Azije nema alternative i najavio da će Europa koja povezuje biti jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine.

"Povezivanje je sredstvo za suradnju u globalnom i sve više fragmentiranom svijetu. Stoga poboljšanje povezanosti između Europe i Azije nema alternative", rekao je Plenković na "EU-Asia Connectivity Forumu" u Bruxellesu.

Skup su u petak otvorili predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i japanski premijer Shinzo Abe.

Plenković je istaknuo da je jačanje regionalne suradnje između Europske unije i Azije ključan aspekt pristupa EU-a Istočnom partnerstvu i središnoj Aziji, kao i za suradnju na Crnom moru, Baltiku, Meditaranu i Jadranskom moru.

"Jedan od glavnih prioriteta tijekom našeg predsjedanja bit će Europa koja povezuje'", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska snažni zagovornik proširenja Transeuropskih koridora te dodao da bi projekt Jadransko-jonske autoceste mogao biti jedan od vodećih projekata za mnoge zemlje.

U pogledu energetske povezanosti spomenuo je Jadransko-jonski plinovod na južnom plinskom koridoru, kojim će plin uskoro poteći iz Azerbajdžana prema Europi, a jedna od krajnjih destinacija je i Hrvatska. Plenković je na početku svoga izlaganja izrazio zadovljstvo činjenicom što je novoizabrana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u program svoje Komisije uvrstila demografiju te što je za to područje odredila poseban resor.

"Za razliku od azijskih država, demografski izazov za Europu je političko i egzistencijalno pitanje s kojim se suočava gotovo polovina država članica. Jedino zajedno, uz uvažavanje kompetencija na lokalnoj i državnoj razini možemo odgovoriti na taj izazov", rekao je Plenković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!