okršaj u saboru

Plenković poručio Grbinu: Vi ste premijerski kandidat u ostavci sa štrikom oko vrata

19.09.2023 u 16:08

Bionic
Reading

Pred sam kraj aktualnog prijepodneva u utorak su se u Saboru sukobili predsjednik SDP-a Peđa Grbin i premijer Andrej Plenković

Grbin je Plenkovića optužio da ne rješava probleme te da nije proveo nijednu reformu i prozvao ga je da su sve afere u kojima su upleteni HDZ-ovci za njega - ništa. Pitao ga je hoće li na ijedno zastupničko pitanje odgovoriti konkretno i hoće li se ispričati za afere. Plenković mu je oštro odgovorio, spominjući SDP-ovu predizbornu kampanju 'Bolje štrik oko vrata nego se mučiti'.

'Vi ste patentirali jednu novu ulogu u hrvatskoj politici. Vi ste premijerski kandidat u ostavci sa štrikom oko vrata. SDP potiče suicid kod naših umirovljenika i starijih, to je politička poruka s kojom ste startali. Odmah ste u ostavci', odgovorio mu je Plenković i dodao da će Grbin biti treći predsjednik SDP-a koji će nakon izbora podnijeti ostavku zbog izbornog poraza.

  • +22
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Udaraj po meni koliko hoćeš, velik sam, mogu primiti, ali nemoj po onima koji jedva spajaju kraj s krajem', zaključno mu je poručio Grbin.

SDP-ov Arsen Bauk postavio je pitanje ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu kojeg nije bilo u sabornici.

"Najprije ste bili ministar a onda ste postali poznati Dok ste bili ministar šaputali ste i citirali Jesenjina Lavrovu na uho mjesec dana prije agresije na Ukrajinu. Jesenjin je postao poznat po onome što je napisao a vi ste postali poznati o onome što niste upisali - prihod i imovinu", rekao je.

Podsjetivši na raniju Plenkovićevu izjavu da smo na početku godine ušli u društvo najrazvijenijih 15 zemalja, upitao je u kojoj od tih 15 zemalja to ne bi završilo ministrovom ostavkom i premijerovom isprikom.

Plenković je rekao da je Grlić Radman na Općoj skupštini UN-a te poručio kako je od citiranja Jesenjina proruski stav "Baukovog frenda" (Zoran Milanović) toliko dominantan da nam i analitičari Le Mondea stavljaju u kontekst da drži prorusku liniju.

Ponovio je da je Grlić Radman napravio veliku grešku i krupan propust propust jer u imovinsku karticu nije unio dividende koje je primio od tvrtke Agroproteinka. "Krupan previd, ali nije kazneno djelo", rekao je premijer.

Potpredsjednik Vlade ministar prostornog uređenja, graditeljstva Branko Bačić je na upit HDZ-ovog Zorana Gregurovića istaknuo da post potresna obnova zgrada javne namjene te javne prometne i komunalne infrastrukture nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa ne bi bila izbliza kakva je da nije bilo 1,03 milijardi eura iz Fonda solidarnosti EU. Istaknuo je kako je obnovljeno 156 škola, 26 fakulteta, 18 bolnica te 36 zdravstvenih ustanova.

Bačić je kazao i da je obnovljeno 600 kilometara prometnica i 77 mostova. Također, na području oba potresa obnovljeno je 217 klizišta ali se, upozorio je, nakon ljetnih kiša i bujica otvaraju nova i na područjima Varaždinske županije.