aktualno prijepodne

Bulj poklonio Plenkoviću majicu s logom HEP-a: 'Za jedan cent svima, a ne samo njima'

19.09.2023 u 15:53

Bionic
Reading

Zastupnik Stipo Mlinarić (DP) optužio je u utorak na saborskom aktualnom prijepodnevu premijera Andreja Plenkovića da provodi anacionalnu politiku, što je premijer rezolutno odbacio

Nama imputirati da smo anacionalni jer surađujemo sa nacionalnim manjinama koje žive u Hrvatskoj, nećete, to vam nigdje neće proći, rekao mu je Plenković.

Optužujući ga da provodi anacionalnu politiku, Mlinarić je premijera pitao zašto je od veličanstvene proslave Oluje, napravio seoski vašar, zašto je "pljunuo“ na predsjednika Tuđmana i na Hrvatsku vojsku šaljući potpredsjednika Vlade u Grubore, prozvao ga da "njegova“ potpredsjednica Vlade i troje SDSS-ovih zastupnika ne priznaju dva najveća hrvatska praznika, 5. kolovoza i 18. studenoga, da nije ništa poduzeo oko ratne odštete, logoraša, da sudovi nisu procesuirali nikoga….

Moramo raditi na pomirbi i suradnji

Svaka čast i vama i svakom hrvatskom branitelju, no nema vlade koja je više učinila za dignitet Domovinskog rata, ali moramo raditi na pomirbi i suradnji, uzvratio mu je Plenković, upitavši ga "što vi hoćete“?

Kad je pak riječ o suradnji s manjinama, Mlinariću je poručio da njegova stranka u tom pogledu nema ništa za ponuditi narodu, osim "nabijati“ na nos HDZ-u da surađuje sa manjinama, pa i sa troje zastupnika SDSS-a.

"Tu se jako razlikujemo, ovo je 2023.“, istaknuo je premijer, naglasivši kako je Hrvatska samostalna više od tri desetljeća i kako je riješila sve svoje strateške nacionalne zadaće.

Sramotno je i bezobrazno što naš mandat nazivate anacionalnim, rekao je DP-ovu zastupniku, podsjetivši da je u tom mandatu vraćen Dan državnosti na 30. svibnja, Vukovar proglašen mjestom posebnog pijeteta, 18. studenoga proglašen blagdanom i neradnim danom, donijet će se zakon o hrvatskom jeziku.

Plenković je naveo i da su u Hrvatskoj pokrenuti kaznen postupci protiv 3801 osobe , da je 707 okrivljenika proglašeno krivima, da su lani podnesene kaznene prijave protiv 49 osoba, optužnice podignute protiv 22, a sudovi su presudili u odnosu na 31 osobu.

Mlinarić se obrušio i na potpredsjednika Vlade Tomu Medveda, kazavši kako je on general HV, ali je sagnuo glavu pred premijerom.

Netko će biti ostati zlatnim slovima upisan, kao predsjednik Tuđman, a vi ćete kao izdajnik, izjavio je zastupnik DP-a.

Buljeva majica

Riječ "veleizdaja“ koristio je u svom istupu i Miro Bulj (Most) koji je premijeru poklonio majicu s logom HEP-a i porukom Za jedan cent svima, a ne samo njima.

Prenio je kako ga ljudi pitaju što se u Slavoniji događa sa svinjama koje se "nemilosrdno ubijaju" te upitao premijera gdje mu je „veselko“, ministar Grlić Radman koji je dobio sav „asortiman“ od države i nije prijavio dividendu od dva milijuna eura. Tvrdi i da će slavonski seljaci dobiti manje za svinje nego Grlić Radman, odnosno njegova obiteljska tvrtka Agroproteinka, za njihovo zbrinjavanje.

Premijer mu je odgovorio da je Grlić Radman u UN-u, da je Agroproteinka ugovor s državom potpisala 2017, dok on nije bio ministar.

Donijeli smo mjere od 27 milijuna eura koje će pomoći svinjogojcima, znat ćemo zaštiti seljaka i nadoknaditi mu troškove, poručio je Plenković.

"Svjesni ste da se pogoduje bankama, Vujnovcu….malo je reći izdaja, ovo je veleizdaja“, rekao je Bulj.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU potvrdio je navode Daria Hrebaka (HSLS) da 22 hrvatska grada u slijedećih nekoliko godina iz programa Integralnih teritorijalnih ulaganja (ITU) mogu povući 680 milijuna eura za razne projekte.

Gradovi sredstva dobivaju izravno, a potpisi se očekuju se krajem listopada ili početkom studenoga, a nakon toga se očekuje veliki investicijski ciklus u njima, rekao je Erlić.

To je veliki novac za modernizaciju i digitalizaciju, to će biti renesansa hrvatskih gradova i veliki kotač razvoja gospodarstva, ocijenio je zastupnik.

Premijer Andrej Plenković odbacio je tvrdnje da Vlada malo ili ništa radi za umirovljenike.

Prosječna mirovina u našem mandatu povećana je za 52, 3 posto i iznosi 545 eura. U odnosu na 2016., kada smo preuzeli vlast, to je povećanje od 41 posto, odgovorio je Željku Paviću (Socijaldemokrati). Naglasio je i kako su najniže mirovine podigli više od 66 posto, te za kolovoz iznosi 346, 7 eura, dok udio prosječne mirovine u plaći iznosi 47, 7 posto.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je pozitivne rezultate pilot projekta onko uputnica u KB Rijeka. Od 1. svibnja do 5. rujna, redovnih je narudžbi bilo 673, prosječno vrijeme čekanja 98 dana, a po novom modelu naručivanja provedene su 63 narudžbe onkoloških bolesnika, vrijeme čekanja na realizaciju je ispod četiri dana, naveo je Beroš.