ŽESTOK OKRŠAJ

Troskot: Član Uprave HEP-a kupio je stan od Vujnovca; Plenković: Kako znate?

19.09.2023 u 09:44

Bionic
Reading

Zastupnici su se jutros, nakon dvomjesečne ljetne stanke, vratili na Markov trg i započeli jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora tradicionalnim aktualnim prijepodnevom. Karolina Vidović Krišto imala je prigovore na dnevni red koji su zastupnici dobili tek jučer, a vrlo brzo dobila je četiri opomene i morala je napustiti sabornicu

14:04 Miro Bulj kaže da ga pitaju ljudi što se događa sa vinjama koje se nemilosrdno ubijaju. 'Gdje vam je premijeru sada Grlić Radman koji ubire novac, vaš veselko koji danas nije ovdje. Sramota je da seljak gleda kako mu svinje mrtve leže. Kako ćemo proizvesti pršut? Monopol je dan vašem ministru', rekao je Bulj. Kako odgovoriti da će dobiti manje novca za ubijenu svinju nego što će dobiti Grlić Radman za zbrinjavanje?

Plenković je rekao da se nada da je Bulj dobro, jer je danas 'fufljao' više nego inače'.

13:54 Branko Bačić progovorio je na zahtjev Tomislava Klarića o stambenoj strategiji Vlade, kojim će učiniti dostupnima stambene kvadrate i mladim obiteljima. Treba voditi računa koliko stambenog fonda nije u funkciji, jer očito ima praznih stanova. Treba poduzeti niz mjera kako bi se situacija olakšala. Nada se da će uskoro, krajem godine ili u prvom kvartalu iduće, izaći s programom mjera koje će doprinijeti priuštivosti stanova.

13:34 Plenković je nabrojio koliko je optužnica podignuto i koliko je osoba osuđeno za ratne zločine u Hrvatskoj. 'Vi kao stranka 2023. nemate baš ništa za ponuditi hrvatskom narodu, osim nabijati na nos HDZ-u da surađuje s manjinama. Ovo je 2023. Hrvatska je samostalna već više od tri desetljeća, riješila je sve strateške zadaće, vratila je Dan državnosti na 30. svibnja, donijet će Zakon o hrvatskom jeziku', rekao je Plenković, dodajući i da je spojena Hrvatska Pelješkim mostom.

'Svaka čast vama i svakom hrvatskom branitelju. Mi moramo raditi na pomirbi i suradnji. Što vi hoćete?', rekao je Plenković. Penava je rekao da se podržava neprocesuiranje osoba odgovornih za ratne zločine.

Mlinarić je rekao Plenkoviću da ga politički optužuje što surađuje s ljudima koji ne priznaju hrvatske države blagdane, što logoraši umiru a da nisu dočekali pravdu, za majke koje su umrle a nisu pronašle svoju djecu. 'Prošlost možemo riješiti samo istinom, a ne izjednačavanjem agresije i Domovinskog rata', rekao je, poručujući Tomi Medvedu da je izdajnik i da je 'sagnuo glavu' pred Plenkovićem.

12:23 Stipo Mlinarić pitao je Plenkovića o 'anacionalnoj' politici koju provodi: 'Zašto je od veličanstvene proslave Oluje u Kninu napravio seoski vašar? Zašto je bacio ljagu na predsjednika Tuđmana šaljući potpredsjednika u Grubore? Njegova potpredsjednica ne priznaje dva najveća hrvatska praznika - time govore tko su i što su. Što je Plenković poduzeo po pitanju ratne odštete?' Jandroković je rekao da su bile teške riječi, a Ivan Penava dodao je da su to nezamislivo lake riječi u odnosu na njegovih devet mjeseci logora.

Posjet Vučića Hrvatskoj završio je baš razgovorom o ratnoj šteti, prisjetio je Đakić. Miro Bulj javio se da kaže da je Vučić ponizio hrvatski narod, a bivša predsjednica pred njega je prostrla hrvatski tepih. 'To je najsramotniji čin koji se dogodio u novijoj hrvatskoj povijesti, da se jedan četnik ruga s hrvatskim braniteljima', kazao je.

13:14 Ahmetović je rekla da je Plenković bio kukavica jer nije došao objasniti građanima Omišlja prednosti plutajućeg terminala. Rekla je i da je postavio svog intimusa Barbarića na čelo HEP-a i ministra Filipovića u Vladu. 'Čak i da niste izravno sudjelovali u malverazcijama, direktno ste odgovorni za štetu, a niste se u stanju niti ispričati', ocijenila je.

'Nadam se da ljetos niste previše kartali s društvom, pa da konačno dočekamo tu utakmicu između vas i Barbarića ako vam ruke budu slobodne', kazala je. Na to joj je Jandroković rekao da je laka na obaraču i da ipak treba birati riječi.

13:08 Mirela Ahmetović rekla je da je u HEP-u postalo normalno da se plin kupuje po višoj, a prodaje po nižoj cijeni, kao što je dopušteno i zaduženje po komercijalnim stopama kod poslovnih banaka. Normalno je i poslati zastupnike na godišnji odmor bez da se utvrdi odgovornost za pljačku. Pitanje Plenkoviću nije zašto se boji smijenti Franu Barbarića, nego gdje je on u cijeloj toj priči: je li scenarist, redatelj, šaptač ili glavni glumac?

Plenković je podsjetio da se Ahmetović borila protiv LNG terminala kao načelnica Omišlja i to će joj ostati upisano u karijeri. 'Pozivam vas da platite višak onoga što ste dvije godine plaćali jeftinije, kad je riječ o struji i plinu, ako smatrate sa su mjere Vlade bile loše', poručio joj je Plenković, zamjerajući joj da se borila za ruski interes boreći se protiv LNG terminala.

'Moja uloga je da Hrvati žive bolje, nego da njima upravljate vi i vaša ekipa', odgovorio je Plenković.

13:01 Milan Vrkljan pitao je Plenkovića o izjavi američkog kongresnika da u Hrvatskoj postoji duboko ukorijenjena korupcija i ruski utjecaj, pri čemu je taj Amerikanac apostrofirao predsjednika Milanovića i bivšu predsjednicu Grabar Kitarović, pitajući se tko je stvarni vlasnik Luke Rijeka. Što je Plenković poduzeo da se rasvijetli situacija u Luci Rijeka, tj. da se tamo ne provodi reket nad investicijama iz SAD-a?

Plenković je rekao da je spomenuti kongresmen bio u Hrvatskoj, održan je i sastanak, dojmovi su bili konstruktivni i reflektirali odlične partnerske odnose između SAD-a i Hrvatske. Podsjetio je da su ukinute vize za hrvatske građane, obrambena suradnja je saveznička, nabavljaju se Bradleyi, stižu nove donacije, mogućnost novih helikoptera, odlična energetska suradnja. Nije mu poznato tko stoji iza ovog pisma. 'On to nije pisao sam, u dokolici, ničim izazvan. Pisao je iz nečijeg inputa, negdje iz naše kuhinje', rekao je. Nije mu poznato ništa o nikakvoj ucjeni.

12:51 Na pitanja Krunoslava Katičića, ministar Ivan Malenica najavio je strože sankcioniranje počinitelja nasilja osobito prema ženama, a ta tema nastavit će se pratiti i raspravljati s predstavnicima civilnog društva. Katičić je rekao da je to dokaz da je vlada napravila sve kako bi zaštitila ranjive osobe, posebno žene i djecu. 'Od nasilja se ne okreće glava, ono zaslužuje svaku osudu', rekao je. Po pitanju predviđenog alimentacijskog fonda, rekao je da će to ženama puno značiti i da će se obitelj nakon trauma vratiti na pravi put.

12:42 Predrag Štromar pitao je Radovana Fuchsa za projekt izgradnje i dogradnje vrtića, te što lokalni čelnici trebaju učiniti kako bi se prijavili. Fuchs je rekao da će ići još jedan poziv do kraja godine. 'Svjesni da neke općine nisu imale fiskalni kapacitet za održavanje vrtića, vlada je osmislila program fiskalnog poravnanja u kojem će sve općine dobiti dio sufinanciranja po djetetu', rekao je Fuchs, dodajući da će mjera krenuti nakon sljedeće sjednice Vlade a lokalni čelnici ne trebaju napraviti ništa, jer su podaci o djeci dostupni.

12:35 Anton Kliman pitao je ministra Olega Butkovića za probijanje druge cijevi tunela Učka. Kada će se završiti Istarski ipsilon? Butković je rekao da je slična situacija kao i sa 5C koridorom. Dovršetak Ipsilona podrazumijeva tri faze: prva je gotova, druga faza bit će gotova do početka iduće turističke sezone, a treća će biti od tunela Učka do Matulja i spajanje na riječku obilaznicu očekuje se do početka 2026. godine.

12:30 Vili Beroš govorio je o listama čekanja i 'onko-uputnici' kao novom konceptu, kojima se mimoilaze redovite procedure naručivanja za sve one kod kojih postoji sumnja u karcinom. 'To je potpuno novi informatički model koji nudi nove elemente', rekao je Beroš, osvćući se na pilot-projekt u KBC-u Rijeka gdje je vrijeme čekanja bilo ispod četiri dana, a takav broj pacijenata bio je oko čak 10 posto. O tome ga je pitao Ivan Kirin.

12:22 Emil Daus pitao je premijera jesu li resorna ministarstva počela pripremati projektnu dokumentaciju za nove EU fondove vezane za prometnu infrastrukturu, a za što je zaslužan europarlamentarac Valter Flego. Plenković je nabrojio nekoliko prometnih projekata njegove Vlade, a što se tiče Flega, 'on se angažirao na temi na kojoj se angažirala i Vlada'.

'Sve što je on podržavao podržava je i inicirala i Vlada. Njegov doprinos tome je hvalevrijedan i mi ga cijenimo. On kao bivši župan itekako zna koliko je to važno za Istru', rekao je Plenković.

12:14 Odgovarajući na pitanje Željka Pavića o udjelu mirovine u plaći od samo 37 posto, Plenković je rekao je prosječna mirovina ukupno povećana za 52,3 posto i iznosi 545 eura. 'To je povećanje u odnosu na 2016. godinu koja je nama referentna od 41 posto. Najniže mirovine smo podigli za 66 posto', rekao je Plenković.

12:02 Troskot je rekao da je pio kave sa stotinama energetskih stručnjaka, pa je otkrio i Barbarićevu vilu na Hvaru i cijeli sustav u kojemu je Plenković postao 'obični glasnogovornik u Vladi Pave Vujnovca'.

'Svaki put ću bit kave s ljudima. A vama preporučam, večeras prije spavanja, uzmite američko štivo iz Kongresa, razmontirali su vas. Vi imate ozbiljna pitanja za odgovoriti... Molim vas, kao pravi Francuz, budite parlamentarni', rekao je Troskot Plenkoviću.

11:50 Zvonimir Troskot rekao je da Plenković nije ništa napravio po pitanju plinske afere i afere INA MOL, gdje je bio Damir Škugor. 'Pitanje je energetskog sustava: imate člana Uprave HEP-a Šambića koji je potpisao ugovor o nekretnini s Pavlom Vujnovcem. To vi odobravate, to je direktan sukob interesa. Od tisuća stanova u Zagrebu, on ga je kupio baš od Vujnovca', rekao je Troskot.

Plenković je rekao da je 'aferu Škugor' otkrila Vlada, tj. Miinistarstvo financija u suradnji s bankama. 'Novac nije izgubljen. Vi ste toliko duhoviti i zabavni da vas je divota gledati, a kamoli slušati', rekao je Plenković Troskotu.

Pitao je koji to mehanizam postoji unutar države da se sazna tko kupuje koji stan. 'Za mene je to novost. Kako vi to znate? Uvijek u isti lonac Mosta upadaju takve informacije. Od lobista, nekoga u zemljišnim knjigama, kako? Uvijek znate vi i s vama neki povezani medij', rekao je Plenković.

  • +22
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

11:41 Ivana Kekin pitala je Andreja Plenkovića za očajne pokazatelje o smrtnosti od malignih bolesti u Hrvatskoj, gdje su troškovi veći nego drugdje u EU. Sada će se graditi i privatna Medicolova onkološka institucija, iza čega stoji država kao iza svog strateškog projekta, a vlasnik ima dubioznu poslovnu prošlost. 'Ne plaća porez i ne poštuje zakone RH. U čijem je ovo interesu?', pitala je.

Plenković je rekao da ne poznaje vlasnika Medicola, niti je to kriterij da se nešto proglasi strateškim projektom. 'Smirite malo lažne izjave, jer vam to nije dobro', rekao je Plenković, spominjući u tom kontekstu i 'parking' njezinog muža.

Smisao strateškog projekta nije financiranje, nego procedure, kazao je. Istaknuo je nabavu linearnih akceleratora koji će omogućiti preglede 180.000 stanovnika. To provodi Ministarstvo zdravstva.

Kekin je rekla je činjenica da je vlasnik Medicola dobio više od milijardu kuna od države, ima dvije optužnice a strateški je partner Plenkovića. 'Strateški interes je da se nastavi privatizacija javnog zdravstva, da se pacijenti šalju odabranim privatnicima i da se tamo odlijevaju i zdravstveni radnici. Bogati HDZ-ovci u Medicol, ostali u svećenika', zaključila je Kekin.

11:36 Stipan Šašlin pitao je ministra Olega Butkovića kada će se izgraditi dionica ceste od Belog Manastira do mađarske granice, a on je odgovorio da je preostalo pet kilometara i da je ugovor već potpisan. U cijesti će 5C koridor kroz Hrvatsku biti gotov 2025. godine.

11:29 Žarko Tušek pohvalno je govorio o Vladinim mjerama pomoći, a ministar Davor Filipović nadovezao se rekavši da je Vlada kroz sve svoje pakete mjera štitila standard hrvatskih građana, ali i poslovanje. 'Pokazali smo kvalitetno upravljanje, koje su prepoznale i rejting agencije', rekao je, podsjećajući što je sve predviđeno u petom paketu mjera.

'Možete vidjeti da su Konzum, KTC i Tommy snizili vrijednost košarice za više od 70 eura', kazao je, između ostalog.

11:20 Ljubica Lukačić pitala je ministra Marina Piletića o zakonu o inkluzivnom dodatku - koliko će se na njega još čekati. Drugo, zamolila ga je za statističke podatke u mirovinama. Ministar je rekao da će od 1. siječnja 2024. biti na snazi spomenuti zakon, kojim će se olakšati svakodnevica osoba s invaliditetom. Po pitanju umirovljenika, trajno je unaprijeđen njihov položaj, kazao je ministar, nabrajajući što je sve učinjeno u tom segmentu.

11:14 Odgovarajući na pitanje Marija Kapulice o sigurnosti, ministar Davor Božinović rekao je da će se o tome raspravljati sve konkretnije i na razini EU-a. Tu su klimatski fenomeni, ali i migracije. 'U prvom mandatu anticipirali smo dio problema i napravili preustroj državne uprave. Sustav jest funkcionalniji, treba biti bolji', kazao je.

11:02 Krešo Beljak rekao je da se približavaju izbori, a površno su regulirana pravila financijskih izvješća kandidata i stranaka, pa se posljedice događaju post festum, nakon rezultata izbora. 'Svjedoci smo da je na prethodnim izborima bilo onih koji su potrošili stotine tisuća eura i postigli rezultate sa sumnjivim novcima', rekao je Beljak. Plenković kaže da ne zna na koga Beljak misli. Na HDZ sigurno ne. 'Recite na koga mislite, a tu bi nešto trebalo reći i Državno izborno povjerenstvo', rekao je premijer.

Beljak kaže da misli na Domovinski pokret. 'Optužuju vas da ste financirani i vi i oni od iste osobe', rekao je Beljak. 'Taj novac dolazi od mafije, ili od tajkuna ili od stranih agencija ili tajnih službi ili od ideoloških organizacija kako bi promovirale svoje ideologije u Hrvatskoj', naveo je Beljak. Na to je Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta rekao Beljaku da nije tako govorio prije nekoliko mjeseci, kada ih je zvao u koaliciju. Beljak je na to rekao da su oni njemu nudili koaliciju, a on je odbio zato što je on dokazano nepotkupljiv, a iza njih stoji mafija.

10:59 Davorko Vidović rekao je da se ovdje radi o sustavu upravljanja. 'Klijentelizam nije počeo s vama, ali s vama i vašom Vladom debelo živi. Ako se ta paradigma klijentelističkog upravljanja ne promijeni, ako to ne bude prioritet svakoga od nas, nemamo što tražiti među modernim nacijama. Džaba nam Standard & Poor's, druga cijev tunela, mjere - mi nećemo bit normalna i uređena država. O tome ja govorim', rekao je Vidović.

10:51 Davorko Vidović pitao je Plenkovića šuti li o aferi Plin za cent zato što se možda ništa nije ni dogodilo. 'Bila je to izmišljena afera, oporba, novinari. Nisu neki veliki novci. Je li to razlog za šutnju ili u pozadini stoji nešto sasvim drugo, što se pribojavam da jest, a to je da ta plinska afera nije eksces nego da je problem mnogo dublji', kazao je Vidović.

Plenković je rekao da je to sada već četvrto pitanje na istu temu, te je opet krenuo nabrajati uspjehe Vlade. 'Kontekst je krajnje banalan. Dogodio se propust koji se u trgovanju plinom ne događa jednom', rekao je, prebacujući se opet na cijenu plina. 'Nađete jedno odstupanje koje će zasjeniti sve. Ne dam to', rekao je.

'Sve što je dobro i što je spasilo standard građana, to je dobro. Vrtići i bolnice ne bi mogle platiti svoje račune. Ne dam da od megauspjeha Vlade... Ovo je bila greška, mi ćemo donositi odluke. Mogao bih i ja reći, svi su korumpirani: i Mrak Taritaš i Benčić i Beljak...', rekao je.

10:41 Sandra Benčić kaže da nije očekivala tako veliku nervozu u odgovoru Andreja Plenkovića, ali isto tako nije očekivala da će organizirati ni paljbu od strane Hrvoja Zekanovića i Majde Burić, koji su se u međuvremenu oglasili. 'Mogli ste i bolje', kazala mu je.

'Apsolutno je nemoguće da imamo svaki mjesec aferu tešku milijune ili milijarde, a da vi niste odgovorni i da na kraju, kada imate dokaze za političku odgovornost, te ljude ne smjenjujete nego ih ostavljate da mogu utjecati na dokaze. Velika većina optužnica padne na sudu jer im vi dajete vremena. Barbarića ne želite ili ne možete smijeniti. Recite. S obzirom na njegovu poruku Vama, recite mi što kartate, pa ću vam pokloniti jedan špil,' rekla je, referirajući se na pisanje Nacionala o tome da je šef HEP-a Frane Barbarić zaprijetio Plenkoviću da će ga povući iza rešetaka gdje će zajedno kartati.

10:40 Željko Reiner rekao je da ga ne smeta nepristojnost i kućni neodgoj onih koji kažu za premijera da je korumpiran, a sve bez dokaza. 'Smeta me što lažu da ništa nije izgrađeno. Neka odu na Banovinu i vide', rekao je.

10:38 Zaiskrilo je i među oporbenjacima. Katarina Peović rekla je da bi nazvala Nikolu Grmoju 'drugom' tek kad bi on to zaslužio, što nije lako.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

10:27 Plenković je rekao da ni Benčić ni njeni kolege iz oporbe ne vide kako pobijediti HDZ, pa je nova strategija da je 'Plenković korumpiran'. HDZ će pobijediti, rekao je Plenković.

'Kad su sve adute ispucali, sad moramo staviti okvir, pa će kasnije nešto i naći. Ovo je lažna, perfidna operacija političke sitneži koja želi doći na vlast tako da lažno optužuje, i to koga - premijera', rekao je Plenković, dodajući da ih sve štiti imunitet jer bi ih tužio.

'Nemoćni ste, patetični, jadni. Evo Penava jedino može prigovoriti da smo u koaliciji s manjinama', rekao je, nabrajajući potom kako je njegova Vlada premrežila Hrvatsku cestama. Ustvrdio je da je HDZ ispunio svoja predizborna obećanja.

10:24 Sandra Benčić podsjetila je Plenkovića da su prošla tri mjeseca otkako su poznate činjenice u aferi Plin za cent, a direktor HEP-a ostao je na poziciji moći iako je odgovoran i trebao je otići. 'Omogućujete da sakriva dokaze ili čini nova kaznena djela. Ovo je vaš klasični nacrt, hodogram kada se radi o aferi vaših ministara ili direktora. Dok USKOK ne dođe po njih, vi ih ostavljate na poziciji moći. Samim tim kako ste se odnosili prema pitanju političke odgovornosti onih koji su zaradili optužnice, vi jeste mecena političke korupcije u Hrvatskoj', kazala je.

10:20 Boris Milošević pitao je ministra Davora Filipovića o zaštiti rijeke Une, čija je priroda 'prekrasna', a 'vrelo Une je najdublji krški izvor u Hrvatskoj, koji još nije izmjeren'. Ipak, Una u Hrvatskoj ne uživa zakonsku zaštitu, iako je ona u BiH nacionalni park. Mediji javljaju i da se tamo ispuštaju otpadne vode, pa zar ne bi bilo dobro imati park prirode Una?

Filipović je rekao da je potrebno napraviti stručne podloge za zaštitu, a zahtjev treba doći od lokalne i područne uprave. On vjeruje da će to ići u pozitivnom smjeru.

10:12 Andro Krstulović Opara pitao je ministricu Ninu Obuljen Koržinek za obnovu splitskog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, a ona je rekla da je strašno da od 1991. taj muzej nema stalni postav te će se sad stvoriti uvjeti da se taj muzej završi.

10:10 Mrak Taritaš kaže da nije ni očekivala odgovor na pitanje. 'Na ovim prostorima bio je Milan Bandić, za kojega su rekli, pa je, krade, ali i nama daje. Vaš odgovor je na tom tragu', kazala je Plenkoviću. Rekla mu je da on nije car, nego je on tu voljom i milošću hrvatskih građana kojima duguje odgovore.

10:09 Nikola Grmoja rekao je da Plenković govori o najjeftinijem plinu za građane, ali taj plin je zapravo najjeftiniji Pavlu Vujnovcu a ne građanima.

10:02 Anka Mrak Taritaš pitala je Plenkovića za aferu Plin za cent. 'Afera i dalje čeka epilog. Rekli ste da Hrvatsku ne trese ništa, to je bilo početkom srpnja. Onda ste rekli da ćete odluku donijeti kad Vlada odluči. Što ste u zadnja dva mjeseca radili da rasvijetlite aferu gubitka 14,8 milijuna eura? Tko će snositi odgovornost?', pitala je.

Plenković govori o tome da je Mrak Taritaš stala na prorusku stranu kad je glasala protiv pomoći Ukrajincima. 'Možda je taj primjer vaše čestitosti prema žrtvi bio pravi primjer vaše pozicije', rekao je. A što se tiče same teme, 'dogodila se greška, okej'.

Podsjetio je na cijene struje i plina, na to da je najpovoljnija cijena upravo u Zagrebu. 'Imali ste Odbor, imali ste saborsku raspravu. Vlada neće donositi odluke na pritisak drugih', kazao je.

9:57 Karolina Vidović Krišto kaže da Plenković govori nepovezano. 'Postao je spiker trgovačkih lanaca. Barbarić mu prijeti, a Plenković ga nema snage smijeniti jer je ucijenjen', rekla je i dobila treću i četvrtu opomenu te je morala napustiti sabornicu.

'Dobivate i petu opomenu, ne možete ni sutra nazočiti sjednici Sabora', rekao je Jandroković nakon što se Vidović Krišto nastavila buniti.

9:50 Ivan Penava upućuje pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, tvrdeći da se Hrvatska razara zbog depopulacije. S obzirom da konac djelo krasi, na kraju mandata prvi put od nastanka države, Slavonija ostaje bez svojih izbornih jedinica, rekao je Penava. 'Bili ste prisiljeni proširiti izborne jedinice jer ste razorili Slavoniju. Zašto to radite?', pitao je Penava.

Plenković odgovara nabrajajući sva postignuća i projekte Vlade u Slavoniji, između ostalog i povratak Hrvatske vojske u Vukovar, 16 milijuna eura za zdravstvo, riješeni imovinsko-pravni sporovi, darovane nekretnine, ulaganja u bolnicu...

'A gdje ćete vi glasati ako ne u svojoj izbornoj jedinici? Proširili smo je da ne biraju manje zastupnika', kazao je Plenković.

9:38 'Vi ste nervozni jer ste u korupciji, ali to vam ne daje za pravo da blokirate rad Hrvatskog sabora', kazala je Vidović Krišto, a Jandroković je rekao da je to bio klasični politički govor.

Opomenu je potom dobio i SDP-ov zastupnik Arsen Bauk, koji se javio zbog povrede Poslovnika u kojem piše da zastupnici mogu postavljati pitanja ministrima, a u sabornici nema 'najaktualnijih' ministara Gordana Grlića Radmana, Marije Vučković i Marija Banožića.

  • +9
Predsjedništvo Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Za vrijeme Aktualca pitanja će postaviti ukupno 39 zastupnika.

Sabor će bez prekida zasjedati do 27. listopada, nakon čega će napraviti stanku u tjednu kada je blagdan Svih Svetih. Novu sjednicu nastavit će 8. studenoga, koja će trajati do ustavnog roka.

Zastupnike očekuje dinamična jesen uoči superizborne 2024. godine, tijekom koje će vjerojatno sve češće koristiti saborsku govornicu za predizborna obećanja i govore. Zastupnici trebaju raspraviti brojne zakone i izvješća, na dnevnom redu 18. sjednice je 201 točka od kojih je 167 ostalo neraspravljeno od prethodne sjednice, a 34 su nove.

Uz to, Sabor ove jeseni očekuje i Godišnje izvješće o radu Vlade koje premijer usmeno podnosi jedanput godišnje, prošle godine to je učinio u listopadu. U jednosatnom govoru premijer se obično osvrne na rad Vlade unatrag godinu dana, a zna najaviti i neke novosti, poput besplatnih obroka u školama, povećanje plaća i sl.

U prvom tjednu zastupnici će raspraviti konačne prijedloge izmjena Zakona o izbornim jedinicama, kao i seta poreznih zakona.