dan državnosti

Plenković podsjetio da se Račanova Vlada igrala datumom, o Milanoviću poručio: Vjerujem da će kroz svoj mandat promijeniti stajalište

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na Mirogoju je položio vijenca na Zidu boli što je prva točka službenog protokola proslave Dana državnosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je građanima Dan državnosti. ‘Riječ je o ključnom datumu u razdoblju od 1990. do 1992. godine. Stoga mi je posebno drago da je ovaj saziv Hrvatskog sabora na prijedlog Vlade vratio Dan državnosti na 30. svibnja. Vjerujem da je trideseta obljetnica istinski trenutak da ključne datume stavimo na svoje mjesto', kazao je Plenković.

Zamoljen da komentira izjave predsjednika RH Zorana Milanovića koji smatra da je proslava predizborni skup HDZ-a, kazao je: ‘Mislim da je loše ako predsjednik RH tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Hrvatski sabor. Znamo da je Račanova Vlada premjestila Dan državnosti na 25. lipnja. Vjerujem da će kroz svoj mandat promijenit stajalište', kazao je.

U daljnje komentare nije se želio upuštati jer je, kaže, danas ključni dan hrvatske države.

'To sve morate njega pitati. Ja sam predsjednik Vlade i HDZ-a. On je druga osoba ii druga institucija. Vidite što je sam kazao o onima koji su ga izabrali da neće uopće glasati’, kazao je Plenković

'Naglasio je da jučerašnja uhićenja nisu teška za HDZ. Mi se borimo protiv korupcije i ovaj primjer je dokaz tome', poručio je premijer.

  • +31
  • +28

Polaganjem vijenaca na groblju Mirogoj obilježen Dan državnosti

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Obilježavanje Dana državnosti

Predsjednici Republike, Vlade i Hrvatskog sabora Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković zajedničke su vijence položili na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, pred spomenikom „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“, te pred Središnjim križem branitelja.

Predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, bez predsjednika Republike Milanovića, položili su vijence i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Polaganjem vijenaca počelo je cjelodnevno obilježavanje Dana državnosti u okviru kojega će se služiti sveta misa za Domovinu, održati „Velika smjena straže na Trgu svetog Marka“ te svečani večernji koncert ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Misu za Domovinu u crkvi svetog Blaža predvodit će kardinal Josip Bozanić.

Središnja svečanost Dana državnosti započet će kratko prije podneva ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad Zagreba.

Na Markovom trgu u podne će uslijediti svečana ceremonija Velike smjene straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH te prigodan glazbeni program.

Zagrepčani će od 17 sati moći uživati i u prigodnom koncertu koji će na Sveučilišnoj livadi, kraj fontana, održati Jazz orkestar Hrvatske vojske.

Umjesto 25. lipnja, Hrvatska ove godine, nakon gotovo dva desetljeća, Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja.

Slavi ga na 30. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Tim činom, započeo je i proces osamostaljenja Republike Hrvatske zbog čega se taj datum smatra prekretnicom u novijoj hrvatskoj povijesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!