INTERVJU ZA HRT

Plenković: Neka se Bauk ne boji, na izbore idem u Zagrebu, ovo je moj grad

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 28.05.2020 20:19
  • Objavljeno 28.05.2020 u 19:55
Andrej Plenković za HRT

Andrej Plenković za HRT

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković rekao je u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku da će Hrvatska osim 10 milijardi eura iz najavljenih europskih sredstava za gospodarski oporavak dobiti još najmanje toliko za sedmogodišnji proračun. Plenković je u Dnevniku također objavio da će na parlamentarnim izborima nositi HDZ-ovu listu u prvoj jedinici.

Plenković je rekao da će Hrvatska od sredstava koje ukupno iznose 750 milijardi eura dobiti nešto više od 10 milijardi, od čega su tri četvrtine bespovratna sredstva, a jedna četvrtina mogućnost zajmova.

- To je sve skupa oko 20 posto našeg BDP-a, a povrh toga, mogu reći hrvatskoj javnosti, dobit ćemo još najmanje toliko, a sigurno i više, jer ćemo i pregovarati, za sedmogodišnji proračun. Mi ćemo u sljedećih sedam godina, od 2021. do 2027., za investicije, razvoj, ravnomjerni razvoj Hrvatske, radna mjesta, gospodarstvo, digitalizaciju, za zelenu Hrvatsku u smislu zaštite okoliša i izlazak iz krize imati od Europske unije više od 20 milijardi eura, poručio je Plenković u razgovoru za HRT.

Dodao je da ovih svježih 10 milijardi ide za razdoblje do kraja mandata ove Komisije, od 2020. do 2024.

- Logika ovog dokumenta Komisije vrlo je slična mjerama koje smo mi poduzeli kao Vlada, rekao je Plenković, dodajući da je Hrvatska osnažila svoj suverenitet snažnim pozicioniranjem na razini Europske unije.

'Gospodarstvo kompletno reaktivirano'

Plenković je naveo da imamo više od 10.000 novih osiguranika, novih novozaposlenih, te da je hrvatsko gospodarstvo kompletno reaktivirano. Što se tiče daljnjih mjera, rekao je da će pronaći sredstva, koja su već praktički predviđena, za sektor prometa, turizma, ugostiteljstva i organizacije različitih događanja.

  • +5
  • +2

Turisti u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Komentirajući odluku o otvaranju hrvatskih granica za deset država rekao je da idu k politici da se iz ove turističke sezone izvuče sve što se može izvući.

- Mislim da nije riječ o riziku, nego o potpori gospodarstvu, a mi ćemo kroz ovu aplikaciju koja je danas prezentirana imati podatke tko nam to ulazi u zemlju, rekao je Plenković.

O izborima

Plenković je rekao da je HDZ u procesu konzultacija za predizborne liste jer su dobili puno više kandidata nego što ima mjesta, a kada sve konsolidiraju, u propisanom će roku, sredinom lipnja, prezentirati liste i dovršiti program. Komentirajući poruke iz oporbe da se na izborima boji ići u prvu jedinicu pa da zato razmatra da se kandidira u desetoj rekao je da se Arsen Bauk iz SDP-a prepao da mu ne bi došao u desetu jedinicu jer mu je otac s Hvara, a majka iz Makarske te da ima dosta dobar standing u toj jedinici.

  • +7
  • +4

Plenković na otvorenju Galenskog laboratorija Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

- Ali neka se ne sekira, neka se ne boji, ja ću biti u prvoj izbornoj jedinici budući da sam i rođen u Zagrebu i živim ovdje, ovo je moj grad, i želim nositi HDZ-ovu listu u prvoj izbornoj jedinici, rekao je Plenković, dodavši da se veseli sučeljavanju.

Na pitanje koliko mandata očekuje rekao je da su zadnji put osvojili 61 mandat i bili uvjerljivi pobjednici.

- Nadam se da ćemo ponoviti taj rezultat i ovaj put, rekao je Plenković.

O Danu državnosti

Plenković je rekao da je jako sretan što je Dan državnosti vraćen na 30. svibnja jer 25. lipnja nikad nije saživio s hrvatskim narodom. Bio je kritičan prema današnjim izjavama predsjednika Zorana Milanovića o 30. svibnja.

- Žao mi je da predsjednik Republike, s obzirom na zakone koji su na snazi, na taj način doživljava Dan državnosti. To nije dobro, rekao je Plenković.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!