premijer pojašnjava

Plenković otkrio zašto ne želi podići koeficijente prosvjetarima: Moramo se izvući iz iracionalnog u racionalno

27.11.2019 u 14:35

Bionic
Reading

'Ne znam jesmo li to čuli, ja ću još jednom ponoviti. Imali ste SDP-ovu vladu, smanjivali su koeficijent, smanjivali dodatke, božićnice, regrese, to je stečevina njihovog mandata. Ova vlada cijelo vrijeme vodi trezvenu i racionalnu politiku da preokrenemo trendove koje smo naslijedili, a to je - idemo se zaduživati. Osigurali smo Hrvatskoj zdrav rast', još je jednom u srijedu poslijepodne kazao premijer Andrej Plenković nakon što su ga novinari suočili s informacijom da bi članovi sindikata mogli odbiti ponudu Vlade. Kaže da bi, ako bi dignuo koeficijente učiteljima i nastavnicima, došli i drugi koji bi to tražili

'U tom kontekstu naša politika plaća u dijalogu sa socijalnim partnerima kreće povećavati plaće 2017. 2+2+2. Novi dogovor, 3+2 te povećanje od 11,49 posto u javnim i državnim službama u našem mandatu nego krajem 2016. Ja vam kao zalog dobre volje, poštovanja prema učiteljima i nastavnicima, nudim odmah još dva posto za plaću u rujnu. To su nažalost odbili. Nakon toga kreće mirenje, ministar Aladrović nudi još dva plus dva. I to se odbija. To je već četiri posto koji su odbijeni', pojašnjavao je Plenković.

Podsjetio je na početak razgovora o temeljnom kolektivnom ugovoru u javnim službama.

'Sagledali smo i rekli: želimo povećavati životni standard naših sugrađana. Kako da to napravimo? Kada smo razgovarali o 3x2, bilo je na knap. Donijeli smo političku odluku i odustali od smanjenja stope PDV-a. Radim korak nazad i odustajemo od smanjenja PDV-a s 25 na 24 posto', nastavio je.

'Sada dolazimo na tri plus jedan plus jedan. Što znači da bismo došli na 23,1 posto i jedan posto osigurača. Mislim da je to znak uvažavanja i respekta prema svima koji rade u obrazovnom sustavu, bez obzira jesu li nastavno osoblje ili ne. Moramo se izvući iz iracionalnog u racionalno. Ovo je paket', jasno je poručio.

Na pitanje zašto je koeficijent toliki problem odgovara: 'Volumen zaposlenika nije identičan. Govorimo o 90 tisuća ljudi. Uvijek netko dolazi iz određenog segmenta s određenim zahtjevima i ne gleda širu sliku. Vlada nema taj luksuz, mi moramo gledati širu sliku', poručuje.

'Nisam dobio dopis nijednog resora u kojem se kaže - ovi su važni kao i mi. Svi misle da su najvažniji, da im je koeficijent složenosti posla prenizak', dodaje.

  • +40
Aktualcem počela 15. sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Bitno je da djeca idu u školu i da nastavnici imaju veću plaću. Je li bolje imati nula ili preko deset posto veću plaću krajem iduće godine?' pita. Dodaje da je ova Vlada prijatelj zaposlenika, za razliku od onih prije.

Na pitanje do kada će ovo trajati, kaže da, što se njega tiče, sa školom treba krenuti u petak. 'Pustimo sindikate da referendum odrade u miru. Nakon toga ćemo vidjeti.'

O resornoj ministrici Blaženki Divjak nije želio previše. 'Ona je bila u pripremama sastanka. Razgovarat ćemo.' Na pitanje o njezinoj mogućoj ostavci, Plenković je novinaru poručio da je zaljubljen u ministricu Divjak kada ju toliko puta spominje.