SASTANAK SA ŽUPANIMA

Plenković: Otvoreni smo za sugestije o novoj statističkoj klasifikaciji prostornih jedinica

15.01.2019 u 12:41

Bionic
Reading

Predsjednik vlade Andrej Plenković sastao se u utorak s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora kako bi razgovarali o prijedlogu nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj (NUTS 2), gdje je istaknuo kako je Vlada otvorena za sugestije i prijedloge

Plenković je u uvodnom govoru podsjetio da postojeća podjela na dvije regije, na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012 godine. Kazao je da je bilo puno rasprava o tome koliko je to dobro ili loše.

"U procesu smo razmatranja novoga prijedloga podjele prostornih jedinica. Na inicijativu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova angažirali smo Institut za razvoj i međunarodne odnose da napravi stručnu procjenu kako bismo u novim okolnostima i na temelju stečenoga iskustava iz proteklih pet-šest godina zajednički promislili i donijeli odluku koja bi trebala povezati podjelu prostornih jedinica s najvećim dijelom buduće financijske perspektive između 2021. i 2027. godine", kazao je.

Rekao je da sastanak ima cilj konzultirati se sa županima koji su većinom dobro upoznati s tematikom te imaju iskustvo. "Vladi je važno što vi mislite o tome i imate li neke sugestije i prijedloge za koje smo otvoreni", dodao je.

Plenković je najavio prezentaciju ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac. Kazao je da prezentacija ima devet mogućih varijanti i dodao kako ih je Vlada pokušala svesti na dvije, koje zahtijevaju još promišljanja.

Na sastanku su i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić i drugi.