zakasnili SIGNALI

Plenković otkrio zašto nije ranije donesen Lex Agrokor

15.07.2017 u 20:20

Bionic
Reading

Gostujući u Dnevniku Nove TV premijer Andrej Plenković komentirao je aktualne političke i ekonomske događaje uključujući krizu Agrokora, arbitražu sa Slovenijom, vladinu reformsku politiku te odnose s koalicijskim partnerima

Premijer je izrazio zadovoljstvo najnovijom procjenom kreditnog rejtinga od strane agencije Fitch. 'Procjena je dobra iz razloga što je zadržan isti kreditni rejting i da su izgledi stabilni unatoč krizi u Agrokoru koju smo uspjeli iskontorlirati. Procjena rasta BDP-a je za samo za nekoliko malih bodova spuštena na niže', rekao je Plenković.

Dodao je da su svi makroekonomski pokazatelji pozitivni i u ovoj godini, a osobito je naglasio rast industrijske proizvodnje u svibnju.  

Plenković je odlučno odbacio tezu da je Vlada mogla ranije reagirati na krizu Agrokora. 'Ja kao predsjednik Vlade ni od jedne institucije nisam dobio nikakav signal koji bi mi dao za pravo da u prosincu ili siječnju procijenimo da je situacija u Agrokoru takva da moramo donositi zakon. To su fakti', rekao je Plenković.

Dodao je da je informacije o  stvarnom stanju u Agrokoru počeo dobivati 'nešto kasnije' i u razgovoru s tadašnjim čelnikom kompanije, te je tek tada shvatio razmjere i dubinu problema.

Na konstataciju da su od reformi ostale samo najave, Plenković je samo odmahnuo rukom. 'Krenuli smo s poreznom reformom, a zatim je uslijedilo usvajanje proračuna. Nakon toga došla je pravna i politička bitka oko Agrokora koja je objektivno uzela veliki dio energije i rada vlade te je bila dominantna tema u prvih nekoliko mjeseci', pojasnio je Plenković.

Sve ono što Hrvatska radi kada je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, smanjenju javnog duga, o pripremi strukturne reforme, dakle i one koje će se odnositi na reformu javne uprave, nastavak reforme pravosuđa, mirovinskog sustava, zdravstvenog sustava, obrazovnog sustava... To su teme koje su pred nama, dodao je.

Osvrnuo se na reformu zdravstva, ali nije odgovorio hoće li ona dovesti do viših doprinosa. 'Zdravstvenu reformu je zadnjih nekoliko dana predstavio ministar Kujundžić. Želimo i dostupnost zdravstvenih usluga, kvalitetnije bolnice, njihovo povezivanje, racionalizaciju, smanjenje duga u zdravstvu i, u konačnici, velike projekte izgradnje dječje bolnice u Zagrebu, koja mislim da treba za dugi niz godina osigurati kvalitetniju zdravstvenu uslugu', poručio je premijer.

U vezi pozicioniranja HDZ-a prema političkom centru Plenković smatra kako stranka nije izgubila dio birača na desnici, te da je 'HDZ pokazao fascinatnu snagu regeneracije i pozicioniran je tamo gdje ga želim vidjeti - desni centar, umjerena  stranka koji se bori protiv populizma i demagogije, svih onih koji imaju antisistemski i protestni karakter'.

Što se tiče političkog razlaza sa Davorom Stierom nakon sklapanja koalicije s HNS-om, Plenković je ponovio kako je to Stierov izbor i procjena za koju osobno ne može naći opravdanja.

'Ne vidim ništa loše da je donio takvu odluku iz nekih svojih razloga, no to nije oslabilo HDZ i Vladu,  Marija Pejčinović Burić bit će sjajna potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova i priprema Hrvatsku za predsjedanje. Što se tiče HDZ-ove snage nakon dolaska Mosta iz Vlade, s HNS-om je još snažniji', zaključio je Plenković.