POSIPANJE PEPELOM

Lozančić priznao: Nismo dobro informirali vrh države o požarima

20.07.2017 u 09:13

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade zahvalio je požrtvovnim vatrogascima i svim građanima koji su se uključili u gašenje požara na Jadranskoj obali. Pohvalio je sve koji su sudjelovali u obrani kuća. Na sjednici je prisutan ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, koji je izvijestio ministre o požarima i priznao da je bilo problema u informiranju predsjednice i premijera. Nije se pojavio ministar obrane u ostavci Damir Krstičević, već je u Banskim dvorima državni tajnik Tomislav Ivić

Govoreći o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2017. godini, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da Hrvatska ove godine bilježi veliki porast broja požara. Do 15. srpnja samo u priobalju bilo je čak 642 požara, dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo 214.  

Ustvrdio je da je širenju posljednjih požara u Dalmaciji pridonio jak vjetar. 'Požar u okolici Splita izbio je 17. srpnja, a do danas je angažiran 801 vatrogasac te 162 vozila vatrogasne zajednice', izvijestio je Božinović. 'Izrazitim zalaganjem i ulaganjem velikih fizičkih i stručnih napora svih vatrogasaca, stanovništva, zajedno sa snagama MUP-a i ostalih službi koje su bile uključene u gašenje, spriječile su se veće štete od trenutno nastalih', rekao je ministar unutarnjih poslova. 

ŽALJENJE ZBOG IZJAVE

Plenković o ostavci ministra obrane

Premijer Plenković izrazio je žaljenje zbog predsjedničine izjave iz Salzburga o zakašnjelom angažmanu vojske u požarima. 'Žao mi je da je predsjednica Republike dala izjavu koja se odnosila na dinamiku angažiranja postrojbi HV-a, koja je očito pogodila potpredsjednika Vlade i ministra obrane. U svakom slučaju, ja ostajem čvrsto pri stavu da odbijam njegovu ponuđenu ostavku koja je bila više plasirana kroz medije nego što je bila podnijeta bilo kakvom formalnom procedurom', rekao je Plenković.

Prema preliminarnom izvješću PU splitsko-dalmatinske, u potpunosti su izgorjele tri naseljene stambene kuće, a djelomično njih 33; u potpunosti je izgorjelo 13 starih i nenaseljenih kuća, kao i 18 automobila. Božinović je potvrdio da je centar požara lociran u mjestu Tugare, a isključuje se mogućnost nastanka požara uslijed kvara na dalekovodima. Uzrok je otvoreni plamen ili žar, a trenutno se vrši kriminalistička obrada kako bi se otkrio eventualni počinitelj odnosno pravi uzrok požara, rekao je Božinović. 

Dragan Lozančić rekao je da je danas miran dan, ali požari haraju na samom jugu Hrvatske. Jutros su ga zvali iz Crne Gore, pa se razmatra mogućnost uključivanja dva hrvatska kanadera u gašenje požara u toj zemlji i u pograničnom području.

'Na našu dušu ide komunikacija prema vertikali, predsjednici Republike i predsjedniku Vlade - mislim da nismo napravili baš najbolju zadaću što se tiče informiranja vrha države o tome što je bilo u ovoj situaciji. Ali sugeriram novinarima da izbjegnu tezu da je sustav zakazao ili da je sve bilo super. Ne možemo na takav način razgovarati, istina je uvijek negdje u sredini. Moja je procjena da smo bliže uspješnoj, nego neuspješnoj priči', ustvrdio je Lozančić, dodajući da su spašeni ljudski životi i tisuće kuća. Spriječena je velika tragedija, s obzirom na situaciju kakva je bila na terenu.

  • +29
Najpotresnije fotke 'majke svih požara' u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Premijer Plenković rekao je da jedna od naučenih lekcija svakako treba biti i bolje informiranje. 'Dio javnosti i medija lovi nas za svaku riječ, pa se onda iz konteksta krivo i zlonamjerno interpretira, što možda jest nečije pravo, ali je zlonamjerno u ovakvim okolnostima, pogotovo kada se Vlada maksimalno angažirala, kao i sve službe i jedinice lokalne samouprave', kazao je Plenković.

'Nema opasnosti po zdravlje Splićana'

Svi ministri podnijeli su izvješća o požaru u kontekstu svojih resora. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da su iz KBC-a Split poslani liječnički timovi na krizna područja, a ukupno je bilo oko 100 intervencija, od čega je 15 pacijenata završilo u bolnici bez ozbiljnijih posljedica. Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić izvijestio je da sva mjerenja pokazuju da je kvaliteta zraka u Splitu dobra i da nema opasnosti po zdravlje građana. 'Miris koji je osjeti u zraku je posljedica paljevine i osjećat će se još nekoliko dana', rekao je Ćorić. 

  • +10
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunić

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je da će poljoprivrednici pogođeni požarima biti obeštećeni u 100-postotnim iznosima nastale štete. 'Natječaj za korištenje te mjere bit će objavljen kroz 10-ak dana. Predviđeno je 150 milijuna kuna odnosno 20 milijuna eura, a ako se to pokaže nedostatno možemo povećati do 50 milijuna eura', rekao je Tolušić.

Najavio je da će se kroz projekt Hrvatskih šuma cijela obala u najskorijem roku pokriti videonadzorom za brže dojavljivanje požara, a prilikom budućih pošumljavanja ministar smatra da bor treba zamijeniti, recimo, hrastom crnikom koji je 'puno otporniji na požare i sigurno može doći do manjih posljedica ako se nešto u budućnosti desi'.

Ministrica Nada Murganić izvijestila je da su sve ustanove socijalne skrbi bile pripravne za eventualni prihvat ugroženih, ali to se nije dogodilo. Danas su socijalni radnici na terenu i obilaze ugrožena domaćinstva s ponudom da se starije osobe, ako to žele, smjeste u domove socijalne skrbi i u suradnji s Crvenom križem nudi se sva druga pomoć. 'Stanovništvo je još uvijek u šoku, sretni su što su preživjeli', rekla je Murganić, dodajući da će se adekvatno reagirati na sve eventualno naknadno iskazane potrebe za sanacijom štete.  

Državni tajnik Frano Matušić iz Ministarstva turizma izrazio je zadovoljstvo što 'nije došlo do nikakvog poremećaja u turističkom prometu' i nije bilo potrebe za evakuacijom turista - čak su neki posjetitelji Ultra festivala ponudili svoju pomoć u gašenju požara.