NABAVA VOZILA, ZAŠTITA SVJEDOKA...

Pogledajte što je sve Vlada odlučila u sjeni frke oko arbitraže

29.06.2017 u 09:46

Bionic
Reading

U sjeni odluke Arbitražnog suda o granici između Hrvatske i Slovenije, u 10 sati počinje sjednica Vlade. Na dnevnom redu je nekoliko nacrta zakona, nabava 545 vozila za Ministarstvo unutarnjih poslova, Zakon o strancima i Zakon o prostornom uređenju

U uvodnoj riječ premijer Andrej Plenković rekao je da mu je drago da je u Saboru usvojena strategija o nacionalnoj sigurnosti i Zakon o domovinskoj sigurnosti.

'Danas se očekuje obajvljivanje odluke o arbitraži. Ponavljam čvrst, jasan stav RH: za nas je taj arbitražni proces zbog krivnje slovenske strane, nepovratno kontaminiran. Hrvatska poštuje međunarodno pravo ali ne prihvaća one procese u kojima nema ni elemntarnih pretpostavki za pravično vođenje postupka. Bez obzira na presudu, Hrvatska neće biti obvezana ni na koji način. Donijeli smo političku odluku da ne prihvaćamo odluku jer smo iz postupka izašli. Očekujem da konzistentno zastupamo te stavove, a da pritom održavamo razgovore sa Slovenijom i trudit ćemo se da kroz dijalog riješimo probleme koji su pred nama', istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

'Manipulacija je za nas neprihvatljiva', poručio je.

'Prema tome, naša pozicija je sasvim jasna i nepromijenjena na crti obrane državnih interesa RH, a teritorij i granična pitanja su par exellance pitanja od nacionalnog interesa', zaključio je.

Na dnevnom redu je Nacrt konačnog prijedloga zakona o dopuni Zakona o zaštiti svjedoka. Uvodi se trajna promjena identiteta za osobe koje duže vrijeme žive s promijenjenim identitetom.

  • +26
Sjednica Vlade u sjeni arbitraže Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom redu je prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 2018. do 2020. godine, za najam 545 vozila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti.

Ministar financija Zdravko Marić je kazao da je proveden otvoren postupak javne nabave. Odabrana je ponuda PBZ leasinga u iznosu od 48 milijuna kuna.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je predstavljajući godišnje izvješće o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za 2016. godinu kako su u prošloj godini mjere aktivne politike zapošljavanje obuhvatile su 70 tisuća ljudi. Trendovi su povoljni: na današnji dan nezaposlenost je pala na ispod 170 tisuća.

31. svibnja u odnosu na isto razdoblje prije dvije godine, 55 tisuća je više zaposlenih.

Prihvaćen je i Plan implementacije Garancije za mlade za razdoblje od 2017. do 2018. godine, što je pretpostavka za korištenje sredstava Inicijative za zapošljavanje mladih te sredstava Europskog socijalnog fonda namijenjenih za provedbu ove garancije.

Mjere koje se previđaju garancijom 'teške' su 1,6 milijardi kuna, od čega će 600 milijuna kuna biti osigurano iz državnog proračuna, a preostalo iz fondova EU.

U saborsku je proceduru, pak, upućen konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o željeznici, kojim se, među ostalim, uređuje pravni status željezničke infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi u vlasništvu Republike Hrvatske.

Predlaže se i dodavanje odredbe da se iznos naknada za financiranje željezničke infrastrukture koji se obračunava po litri naplaćene trošarine za energente u iznosu od 20 lipa uplaćuje najviše do iznosa koji je za tu namjenu osiguran u državnom proračunu za pojedinu godinu.

Gradu Sisku Vlada je dala suglasnost za zaduženje od 25 milijuna kuna kod OTP banke, od čega će se devet milijuna kuna koristiti za refinanciranje starih kredita.

Uz ostalo, Vlada je prihvatila i četiri amandmana na predloženi Zakon o strancima, a jednim od njih se s popisa kažnjivog pomaganja izuzimaju pomaganje u prelasku državne granice radi spašavanja života, sprječavanja ozljeđivanja, pružanja hitne medicinske i humanitarne pomoći, kao i pomaganje u nezakonitom boravku iz humanitarnih razloga.

Dakle, građani smiju pružati svaki oblik humanitarne pomoći migrantima, ali ih ne smiju skrivati ili im pomagati da se sakriju od policije.

Cilj je ovog amandmana, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, da se ne kažnjavaju građani koji pomažu strancima iz čistih humanitarnih razloga.

Prihvaćena je i odluka kojom se broj članova Savjeta za razvoj civilnog društva povećava s 31 na 37, i to na način da se 'dodaju' još dva predstavnika javne vlasti – Ministarstva turizma te Središnjeg državnog ureda za sport te još četiri predstavnika civilnog društva, i to jedan s područja turizma a tri predstavnika manjina.

Iako je bio na dnevnom redu, objavljenom u srijedu navečer uz poziv za sjednicu Vlade, na sjednici u četvrtak ipak se nije raspravljalo o nacrtu konačnog prijedloga zakona o pravobranitelju za djecu.

Među 18 točaka na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice Vlade je nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o željeznici, nacrt prijedloga zakona o pravobranitelju za djecu, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju i nacrt konačnog prijedloga zakona o dopuni Zakona o zaštiti svjedoka.

Vlada će raspravljati i o nabavi 545 vozila putem operativnog leasinga za potrebe MUP-a te o prijedlogu zaključka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora na Konačni prijedlog zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na Vladi će biti i izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom za 2016. godinu  godišnje izvješće o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za 2016. godinu…   Na zatvorenom dijelu sjednice biti će riječ zahtjevu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku ali i nacrt prijedloga odluke o osnivanju Konzulata te kadrovska pitanja.