sjednica vlade

[DOKUMENT] Plenković predstavio ublažene mjere: Od 27. travnja otvaraju se trgovine, knjižnice i javni prijevoz, od 2. svibnja crkve, od 4. svibnja frizeri, a 11. svibnja niži razredi škola i terase kafića

23.04.2020 u 13:20

Bionic
Reading

Vlada na današnjoj sjednici predstavILA mjere za otključavanje gospodarstva koje će ići postupno u tri faze. Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković

Na početku sjednice Plenković je napomenuo da se jučer i danas obilježava obljetnica prvih višestranačkih izbora.

'Zagreb je još jednom doživio potres i to nekoliko njih. Za sada nije bilo nekih većih šteta, ali s obzirom da je ovo ozbiljnije podrhtavanje tla, treba biti na oprezu. Važno je da potpredsjednik vlade Štromar radi na zakonu koji bi aktivirao aktivnost države koja će biti usmjerena na pomoć svima koji su u potresu doživjeli štete', kazao je Plenković.

Podsjetio je da je jučer obilježena službena komemoracija proboja zatočenika iz Jasenovca. 'još jednom smo osudili te zločine i iskazali pijetet prema žrtvama. Ponovili smo koliko je važno raditi na pomirbi i srpiječavanju podjela u društvu', rekao je. 'Važno je da svi u izjavama rade na sprečavanju podjela', dodao je Plenković.

Kazao je da će danas biti predložene izmjene Zakona o dopunskom mirovinskom osiguranja, što će omogućiti bolju situaciju umirovljenika.

Prva točka sjednice Vlade bile su relaksacije mjera, na kojima je Vlada, rekao je Plenković, radila zadnjih dana. Podsjetio je da je prije malo manje od dva mjeseca zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj i da velika većina država svijeta živi pod strogim mjerama. 'Do kraja idućeg tjedna broj mrtvih Amerikanaca mogao bi premašiti broj poginulih u Vijetnamskom ratu', kazao je.

Europa je najpogođenija i ima 60 posto svih umrlih. 'Situacija u Hrvatskoj nije toliko dramatična i epidemiološka situacija je zasada pod kontrolom. Unatoč manjim oscilacijama trend je u opadanju zadnja dva tjedna. To smo uspjeli zajedno, zahvaljujući Vladinim mjerama ali ponajviše našim građanima koji su prepoznali ozbiljnost situacije', rekao je premijer.

'Možemo postepeno, kažem postepeno, pokrenuti neke gospodarske aktivnosti, ali to ne znači da se sve može vratiti na staro', kazao je Plenković.

Dokument: "Tri faze relaksacije mjera"

'Prva faza počinje 27. travnja. Omogućit će se aktivnost svim trgovinama osim onih unutar trgovačkih centara. Omogućit ćemo poslovnim subjektima svima koji nemaju bliski kontakt s klijentima, primjerice krojači, postolari, turističke agencije i slično. Uvode se javne gradske i prigradske linije i brze linije za otoke koji nisu povezani trajektom. Otvaraju se knjižnice, muzeji, galerija, antikvarijata i knjižare. Otvaraju se treninzi sportaša 1. i 2. kategorije u pojedinačnim kategorijama te seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja', dodao je.

'U drugoj fazi, od 4. svibnja omogućit će se rad javno zdravstvenog sustava u punom opsegu. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje epidemioloških mjera. Omogućit će se rad svim poslovnim subjektima u kojima se ostvaruje bliski kontakt ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera - kozmetičari, frizeri, brijači, pedikeri', kazao je.

'Treća faza ide 11. svibnja i omogućit će se okupljanja do 10 osoba uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti, otvorit će se trgovački centri uz poštovanje posebnih mjera, omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1.-4. razreda te posebnih razrednih odjela. Omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju. Uvodit će se međužupanijske linije i domaći letovi. Otvorit će se ugostiteljski objekti isključivo na vanjskim terasama uz poštovanje posebnih mjera. Otvorit će se ugostiteljski objekti u hotelima samo za korisnike smještaja. Omogućit će se otvaranje nacionalnih parkova i parkova prirode. Proširit će se uvjeti za e-Propusnice', kazao je Plenković.

'Sve tri faze pretpostavljaju primjenu horizontalnih mjera. Prvo, važan je nastavak pridržavanja mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora. Drugo, nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće. Treće, nastavlja se zabrana održavanja javnih događanja i velikih okupljanja. Nema pretjeranog opuštanja. Četvrto, u kontekstu javnog prijevoza, naši će epidemiolozi izraditi jasne upute oko korištenja maski za lice i medicinskih maski. Sugrađanima starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima koji imaju povećani rizik zaraze preporučamo da ostanu kod kuće, da se što manje izlažu mogućnosti zaraze', kazao je Plenković.

Državna matura održat će se od 8. do 29. lipnja, potvrdio je premijer. 'Odlučili smo da se omoguće vjerskih okupljanja od 2. svibnja. Stožer će izraditi upute', rekao je.

'Prioritet nam je zaštita zdravlja i u tom pogledu smo ostvarili dobre rezultate. Ali naš zadatak je da omogućimo funkcioniranje gospodarstva u ovoj situaciji i tu smo donijeli mjere. Na temelju ovih odluka već od idućeg tjedna mnogi subjekti će moći aktivirati svoje poslovanje. Naš cilj da suzbijemo naglo širenje zaraze zasad je ostvaren. Mi smo bili korak ispred mnogih i zahvaljujući dobrim epidemiološkim uvjetima smatramo da će reaktivacija biti održivija i trajati duže nego da se to napravi naglo i da riskiramo efekte koji bi nas vratili nazad. Ovo je veliki iskorak i temelji se na povjerenju, na izrazito odgovornom ponašanju sugrađana. Apeliram da budemo maksimalno oprezni. Ovo nije povratak na život prije epidemije, ovo je iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam', kazao je Plenković.

Nakon što je premijer predstavio faze ublažavanja mjera ministar zdravstva Vili Beroš iznio je i podatke o situaciji s koronavirusom. Kazao je kako pozitivnih u Hrvatskoj ima 1950, a da je testiranih 27.614 te da je postotak pozitivnih među testiranima 7,06 posto.

'Hrvatski pokazatelji u usporedbi s ostatkom Europe pokazuju da su naše epidemiološke mjere polučile izvrsne rezultate. Na djelotvoran i racionalan način provodimo mjere zaštite života vodeći se isključivo znanstveno utemeljenim spoznajama. Povoljni rezultati tijekom pandemije rezultat su predanog rada struke i pravovremene reakcije Vlade. Ti rezultati obvezuju nas na ustrajno pozivanje na daljnji oprez'', kazao je Beroš.

Premijer Andrej Plenković jučer je nakon sastanka užeg kabineta Vlade, na kojem su se brusili zadnji detalji plana, otkrio je tek da će se reaktivacija gospodarstva, koje je zbog pandemije koronavirusa zaustavljeno prije više od mjesec dana, događati u te tri faze, te da su mjere usklađene s epidemiolozima, ali detalje je ostavio za sjednicu Vlade.

'Cilj je da ostvarimo i gospodarsku aktivnost i korist u smislu reaktivacije gospodarstva pa sukladno tome i prihoda za državni proračun', izjavio je Plenković. Premijer je istaknuo da su se protuepidemijske mjere u Hrvatskoj pokazale uspješnima, da su ostvarile rezultat te da je vrijeme za reaktivaciju ekonomije, pritom pazeći da se ne ugroze dosadašnja postignuća vezana uz zdravstveni aspekt.

  • +15
Sjednica Vlade RH u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev