ukupno 2284

Mađarska ublažava mjere početkom svibnja, odluka idućeg tjedna

23.04.2020 u 13:20

Bionic
Reading

Mađarska vlada odlučit će idući tjedan što učiniti s restriktivnim mjerama, ali 3. svibnja kada ističu aktualne restrikcije, svakako počinje proces postupnog pokretanja ekonomije, rekao je u četvrtak predstojnik ureda premijera Viktora Orbana

Trenutne restrikcije uvedene u cilju borbe protiv širenja pandemije koronavirusa, uključujući karantenu, bit će na snazi do 3. svibnja, a nakon toga će na snagu stupiti mjere za postupno pokretanje ekonomije, kazao je Gergely Gulyas.

Nove će mjere osigurati zaštitu najugroženijih, uz ponovno pokretanje ekonomske aktivnosti, dodao je Gulyas.

Gulyas je rekao da vlada uzima u obzir iskustva drugih zemalja i 'aspekte koji sve više podržavaju neizbježnu potrebu ponovnog pokretanja ekonomije'.

Ipak, kako je rekao na novinskoj konferenciji, to može biti učinjeno samo 'postupno i prema striktnom hodogramu'.

Orban je rekao da planira predstaviti plan 3. ili 4. svibnja te je kazao da će Mađarska do tada biti spremna uspješno odgovoriti na svaki mogući scenarij u pogledu porasta broja oboljelih.

Vlada planira omogućiti desecima tisuća srednjoškolskih učenika polaganje državne mature od 4. svibnja, čemu se protivi dio nastavnika i roditelja koji smatraju da je prerano za takvu odluku.

Kriza je najteži izazov za Orbana, koji vlada Mađarskom bez prestanka od 2010., a na krizu je odgovorio povećanjem svojih ovlasti.

Parlament je izglasao Orbanovu vladavinu dekretima, bez vremenskog roka za ukidanje izvanrednog stanja, što je kritizirala EU.

Budimpešta odgovara na kritike EU-a tvrdnjom da parlament može povući izvanredne ovlasti Orbanu u svakom trenutku.

U Mađarskoj je do sada potvrđeno 2284 slučaja zaraze koronavirusom, uz preko 200 smrtnih slučajeva.