MEĐUNARODNI DAN BORBE

Plenković o nasilju nad ženama: Osnažujemo žrtve, podižemo kazne za počinitelje

25.11.2023 u 12:49

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je, uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja, podiže kazne za počinitelje i uvodi kazneno djelo femicida

"Obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama! Šaljemo poruku da je nasilje nad ženama, kao i nasilje nad djecom i u obitelji neprihvatljivo. Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja, podiže kazne za počinitelje i uvodi kazneno djelo femicida", objavio je Plenković na društvenim mrežama.

Jačanje položaja žrtve nasilja i strože sankcioniranje počinitelja nasilja provodi se kroz izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Obiteljskog zakona, Zakona o privremenom uzdržavanju, Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o sudovima. Plenković je izdvojio i Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja, odnosno besplatan i standardizirani broj za žrtve 116 - 006 čija je linija dostupna žrtvama i svjedocima od 0 do 24 sata.

Izmjenama zakona pooštravaju se kazne za rodno uvjetovano nasilje, uvodi novo kazneno djelo ubojstva žena (femicid) i ukida spolno uznemiravanje kao prekršaj te se definira minimalna udaljenost za sigurnosnu mjeru zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja.

Proširuju se i osnažuju prava žrtava. Tako će žrtva imati pravo na pristup službama za potporu od počinjenja kaznenog djela pa sve dok osjeti potrebu za time. Također, priznaje joj se i pravo na povjerljivu osobu po vlastitom izboru od prijave do okončanja kaznenog postupka, kao i pravo na žalbu protiv rješenja o određivanju, produljenju ili ukidanju mjera opreza. Ako se utvrdi kršenje mjera opreza, u roku 24 sata, mjera će se zamijeniti istražnim zatvorom.

Također, propisuju se uvjeti za suce ovlaštene za rad na predmetima nasilja u obitelji i uvodi se tzv. specijalizacija za suce, ali i državne službenike koji se bave problematikom nasilja.