nasilje nad ženama

Piletić: Femicid će biti prepoznat u novom kaznenom zakonu

20.11.2023 u 12:32

Bionic
Reading

Ministar Marin Piletić izjavio je u ponedjeljak u povodu akcije ženskih udruga, koje traže pravdu za nedavno ubijenu Osječanku Mihaelu Berak i kažnjavanje odgovornih za propuste, da će novim izmjenama kaznenog zakona sustav bolje rješavati obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama

"Vlada je pokrenula proceduru izmjena čitavog seta zakona te u odredbe zakona ulazi teškog kazneno djelo ubojstva žene, dakle femicid" izjavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nakon sjednice Vijeća za djecu.

Ženske udruge prosvjeduju danas u nizu gradova tražeći donošenje zakona koji bi regulirao sve oblike nasilja nad žena te da femicid postane kazneno djelo. Ističu kako su od ubojstva studentice Mihaele Berak, koju je usmrtio partner policajac, prošla dva mjeseca a po trenutnom prijedlogu kaznenog zakona takvo teško ubojstvo žene ne bi bilo tretirano kao femicid.

Piletić je dodao kako od izmjena očekuje osnaženje sustava, kako sudbene vlasti tako i sustava Ministarstva unutarnjih poslova i socijalne skrbi. Kazao je kako će se novim izmjenama poboljšati komunikacija kako bi sve službe bile pravovremeno obavještene čim se detektira nasilje u obitelji.

Ministar je i izjavio kako Vlada formira alimentacijski fond kako ne bi morala ponovno biti viktimizirana i kako bi se država obračunala sa nasilnikom bez da ugrozi egzistenciju drugom roditelju i djeci.