SJEDNICA VLADE

Plenković o poreznim izmjenama: Neki su priliku dobro iskoristili, a neki nisu

04.01.2024 u 09:22

Bionic
Reading

Sjednica Vlade RH započela je nešto iza 9 sati u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković čestitao je svima Novu godinu.

'Nadam se da ste se svi dobro odmorili, posebno naši školarci', kazao je premijer.

Nastavit ćemo voditi politiku modernog suverenizma. 'S obzirom na to da smo na početku godine, osvrnut ću se na nekoliko novih zakona koji su stupili na snagu – devet zakona u paketu poreznih izmjena, temeljem kojeg će svima rasti plaće', rekao je.

'Neki su tu priliku dobro iskoristili, a neki nisu što će građani s vremenom dobro osjetiti', dodao je.

Sjednica hrvatske Vlade Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Povećali smo minimalnu plaću na 840 eura bruto, ovo je ozbiljno povećanje.

Prelazi se i na režim od 16 radnih nedjelja u cijeloj godini.

'Time štitimo posebno radnike u trgovini', kazao je Plenković.

Povećavaju se invalidnine za hrvatske vojne invalide, podsjetio je.

'Od 1. siječnja svi dobivaju upravo onoliko koliko su putem svojim rješenja trebali i dobivati', kazao je Plenković.

Istaknuo je povećane iznose za dječje doplatke, kao i izmjene zakona koje omogućavaju do 2027. prelazak svih osnovnih škola na jutarnju smjenu. 'Stupio je na snagu i Zakon o upravljanju nekretninama da bi se bolje upravljalo državnom imovinom. Stvoren je novi zakonski okvir za plaće u državnoj i javnoj službi, riječ je o povijesnoj reformi', rekao Plenković koji je najavio da će se nastaviti stvarati preduvjeti za rast plaća i mirovina.

Osudio je i intenzivnu zračnu kampanju koju Rusija provodi u Ukrajini.

Premijer je kazao i da će u četvrtak poslije sjednice Vlade otići u Dubrovnik gdje počinje Europske prvestvo u vaterpolu. 'Hrvatska je nakon odustajanja Izraela brzo reagirala i preuzela domaćinstvo u čemu je vlada snažno poduprijela vaterpolo savez sa dva milijuna eura', kazao je premijer.

Na dnevnom redu je, među ostalim, Prijedlog o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade RH, te Prijedlog o pokretanju pregovora o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju Vladinog pregovaračkoga odbora. Na Vladi je i Prijedlog Smjernica politike državnih potpora za razdoblje 2024. – 2026., odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti te dopuna Odluke o prihvaćanju nagodbe između Republike Hrvatske i društva HŽ Cargo d.o.o., u svrhu restrukturiranja.