sjednica vlade

Plenković o raspravi u Saboru: Svjedočili smo govoru mržnje i neprimjerenim ispadima oporbe

18.01.2024 u 14:25

Bionic
Reading

Zaštićeni najmoprimci jedna su od tema sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku osvrnuo na aktualno prijepodne. 'Kroz odgovore zastupnicima pokazali smo dostignuća Vlade', kazao je Plenković.

Podsjetio je da je održan i Savjet za Slavoniju i Baranju. 'U Vukovar je investirano 62 milijuna eura, u Beli Manastir se vraća vojska', pobrojao je Plenković.

Podsjetio je da je na telefonskoj sjednici Vlade smanjena cijena naftnih derivata.

'Što se tiče sporta, velika čestitka našim vaterpolistima. Malo nesretno na kraju, ali to je sport', kazao je premijer.

Najavio je da sljedeći tjedan ide u BiH s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom. 'Hrvatska je najveći zagovornik BiH u europskim institucijama', kazao je.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Intenzivno se radi na završetku dviju uredbi koje se odnose na politiku plaća u državnom i javnom sektoru. Ta tema izaziva velik interes. Ova reforma je jedna od onih reformi koje nitko do sada nije pokušao sveobuhvatno iznijeti. Osnovicu za izračun plaće smo u našem mandatu povećali za gotovo 40 posto, povećali materijalna prava, regres, božićnicu, uveli uskrsnicu, povećali dnevnice...', nabrojio je Plenković.

'Što se tiče plaća u pravosuđu, da podsjetim da su posljednjim izmjenama zakona povećane plaće pravosudnih dužnosnika, i to na način da je povećana osnovica za 13 posto, povećan je koeficijent. Temeljem tih izmjena plaća je povećana za 34,7 posto za suce općinskih sudova. Vlada je ponudila pravosudnim dužnosnicima uvođenje materijalnih prava koja dosad nisu imali i da budu korisnici božićnice, regresa, uskrsnice. Taj prijedlog je iz nama nepoznatih razloga apriori odbijen, nema nam to logike', kazao je Plenković.

'U Saboru smo imali raspravu o kaznenom zakonodavstvu i, ponavljam, smisao tih izmjena je politički itekako važan. Cilj je suzbiti i adekvatno kazniti nasilje nad ženama, u obitelji, nad djecom. Ovo je prilika da se u Saboru raspravlja o temi o kojoj se nerijetko šuti. Umjesto fokusa na bit izmjena, svjedočili smo nizu laži i obmana. Bilo je i krajnje neprimjernih ispada oporbe. Svjedočili smo govoru mržnje, širenju dezinformacija, malicioznom i pogrešnom tumačenju zakona, svjedočili smo ponašanju koje ovo društvo čini gorim, a ne boljim. Koje ga truje retorikom i lažima i koje druge potiče da mrze. Gledali smo političare koji govore motivirani isključivo mržnjom, s ciljem da vrijeđaju, da viču, da manipuliraju. U raspravi kako se boriti protiv nasilja činili su sve što svaki nasilnik radi prije nego udari', dodao je.

Kazao je da se zakon ne donosi kako bi se zastrašivalo i progonilo novinare. 'To je manipulativna teza koja nema ni najmanjeg uporišta. Takve tvrdnje su manipulacije, one su reflektirane u političkim ambicijama onih koji ne biraju sredstva da bi došli u poziciju da zadobiju većinsko povjerenje na izborima. Istina im nije bitna, bitna je manipulacija', poručio je Plenković.

'Ove izmjene donosimo jer želimo da nasilnik koji samo pomisli da ima pravo ubiti velik dio života provede u zatvoru', rekao je.

Plenković je istaknuo kako se na današnjoj sjednici prvi put u povijesti uređuje službena i javna uporaba hrvatskog jezika. 'Ovaj zakon donosimo u pravo vrijeme, usprkos glasovima onih koji smatraju da nam takvo nešto ne treba', poručio je.

Najavio je i povećanje naknada braniteljima i ratnim invalidima.

U petak, najavio je Plenković, članovi Vlade idu u Koprivnicu, u kojoj Podravka otvara novu tvornicu tjestenine.