prva nakon izbora

Plenković na sjednici Vlade: Sabor će raditi preko ljeta, želimo što prije donijeti neke zakone

09.07.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Vlada u četvrtak u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSB) u Zagrebu održava sjednicu. Na dnevnom redu je 11 točaka, a na zatvorenom dijelu sjednice njih još pet

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković istaknuo je da će Hrvatski sabor raditi i preko ljeta i da ne želi otezati formiranje nove vlasti. Istaknuo je da želi što prije donijeti neke zakone.

Premijer je kazao da će se nastaviti s potporama od 4000 kuna za pojedine sektore, poput turizma i ugostiteljstva, koji su najviše ugroženi zbog epidemije koronavirusa.

'Drago mi je da je Ministarstvo rada nakon brojnih mjera nastavilo s potporama za sektore kojima je još potrebno izaći ususret te će se omogućiti sektorima s najvećim padom aktivnosti naknade od 4000 kuna', rekao je Plenković.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da je pet milijardi i 750 milijuna kuna utrošeno na mjere pomoći gospodarstvu.

Premijer je podsjetio i da je bio na sastanku s kardinalom Josipom Bozanićem, s kojim je razgovarao o sanaciji Zagreba nakon potresa.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da smo i dalje među državama s najboljom epidemiološkom slikom, a kad se radi o uvezenim slučajevima koronavirusa, najviše ih je iz Srbije, BiH i Slovenije.

'Hrvatska pokazuje da može relativno normalno živjeti s virusom, s relativno otvorenim granicama i funkcionirajućim gospodarstvom. Potrebni su povećana pažnja kod higijene, fizička udaljenost i odgovorno ponašanje', rekao je Beroš.

Govoreći o epidemiji koronavirusa u zemlji, ministar Vili Beroš kazao je da se redovito provode mjere u noćnim klubovima te već daju rezultate.

Ministar Gari Cappelli kazao je da je 250 tisuća turista u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, u kojima nema nikakvih problema s koronavirusom. Istaknuo je da smo na 50 posto u odnosu na prošlu godinu, a tvrdi da njemačkih turista ima čak 90 posto od prošlogodišnjeg broja. Također je kazao da u Hrvatskoj nema ni jedan turist zaražen koronavirusom.

Prva točka dnevnog reda je informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj, a druga informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na sjednici će biti izglasan i prijedlog odluke o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, kao i prijedlog odluke o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu.