NASTAVLJA SE PREPUCAVANJE

Plenković: 'Milanović svojim nastupima šteti Hrvatima u BiH'

15.04.2024 u 11:46

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je za izdanje Večernjeg lista BiH da predsjednik Zoran Milanović vrijeđanjem međunarodnih dužnosnika šteti interesima Hrvata u BiH i najavio da će se još snažnije nastaviti zauzimati za njihovu ravnopravnost.

"Suprotno od Milanovića i drugih koji svojim nastupima štete Hrvatima u BiH, vrijeđajući međunarodne saveznike, mi pomažemo Hrvatima, a istodobno podupiremo cijelu BiH. Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u BiH, ne njihova izolacija", rekao je Plenković.

Hrvatski predsjednik u više je navrata zagovarao radikalniji odgovor Zagreba zbog preglasavanja Hrvata, čak i uvjetovanjem nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine.

Po Plenkovićevim riječima, treba ukinuti diskriminatornu praksu da tri i pol puta brojniji Bošnjaci nameću hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U četiri navrata na to je mjesto biran Željko Komšić s kojim se službeni predstavnici Hrvatske odbijaju službeno susresti.

"Nećemo stati dok se Hrvatima ne zajamči legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH", rekao je hrvatski premijer.

On je odluku o otvaranju pristupnih pregovora Europske unije s BiH ocijenio povijesno važnim događajem te ujedno jednim od najvećih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske.

'Hrvati u BiH trebaju ostvariti jednakopravnost'

Plenković je mišljenja kako će za nastavak napretka BiH prema EU biti potreban snažan angažman svih političkih aktera u BiH, napose oko izborne reforme kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost kao konstitutivnog naroda.

Komentirajući plinsko povezivanje Hrvatske i BiH posredstvom Južne plinske interkonekcije, premijer Plenković je opetovao kako je tim projektom potrebno eliminirati ovisnost o ruskom plinu, te uvažiti stajalište hrvatske strane u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović insistira da novim projektom kroz BiH upravlja kompanija čije bi sjedište bilo u Mostaru, zbog čega se našao na meti osuda američke administracije, uključujući državnog tajnika Antonya Blinkena.

'Treba u obzir uzeti interese svih pa i Hrvata'

"Jasno je da se pri pronalasku odgovarajućeg rješenja moraju uzeti u obzir stajališta i interesi svih pa tako i hrvatskog naroda u BiH", rekao je hrvatski premijer.

Odgovorajući na upit oko očekivanja predstojećih parlamentarnih izbora Plenković je rekao kako Hrvatska bira između napredovanja i povećanja kvalitete života građana, jačanja utjecaja u Europi i svijetu s HDZovom vladom, ili pak povratak na staro u neizvjesnost, nestabilnost i međunarodnu izolaciju.