SASTANAK S ERNOM SOLBERG

Plenković kaže kako je gospodarska suradnja Hrvatske i Norveške znatno unaprijeđena

20.11.2019 u 19:16

Bionic
Reading

Od sredine 2018. Hrvarska i Norveška su znatno unaprijedile svoje godpodarske odnose te trgovinska razmjena sada iznosi preko 130 milijuna eura, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković nakon razgovora s norveškom premijerkom Ernom Solberg.

Plenković i Soldberg su se susreli na margini kongresa Europske pučke stranke (EPP), najsnažnije političke grupacije u Europskom parlamentu, koji se prvi puta održava u Zagrebu.

'Od našeg zadnjeg susreta sredinom 2018. gospodarska suradnja se značajno unaprijedila i sada naša trgovinska razmjena iznosi preko 130 milijuna eura.To predstavlja jedno ohrabrenje za naše ekonomske odnose', rekao je premijer.

Sa svojom gošćom je razgovarao i o tijeku pregovora o europskom proračunu, teme koja će najvjerojatnije doći na dnevni red tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., i koja je vrlo važna za Norvešku.

'Norveška, koja kroz Europski ekonomski prostor i različite druge oblike participacije u europskoj integraciji, kao što je primjerice Schengenski prostor, također gleda na koji način se odlučuje i što će biti politički prioriteti', kazao je Plenković.

Plenković i norveška premijerka Solber nisu zaobišli niti razgovore o jugoistoku Europe i želji Norveške da pomaže zemljama našeg susjedstva u demokratskim reformama, jačanju gospodarstva i napretku prema Europskoj uiji.

  • +2
Sastanak Andreja Plenkovića s norveškom premijerkom Ernom Solberg Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

'Integracija zemalja zapadnog Balkana u NATO i EU je vrlo važna. U tim zemljama je vrlo važno zadržati duh demokracije, integriranosti, tržišnog gospodarstva', kazala je Solber i ocijenila da je integracija zemalja jugoistoka Europe 'važno pitanje'.

Plenković je kazao da je norveškoj premijerki predstavio ambicije tijekom hrvatskog predsjedanja Unijom i želji da se sa summita u Zagrebu tim zemljama pošalje 'poruku ohrabrenja'.

Također je predstavio priorite hrvatskog predsjedanja EU-om: Europa koja raste i razvija se, koja povezuje, štiti i koja je globalno utjecajna, a ukoliko dođe do izlaska ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, da se angažirano prione poslu ratifikacije sporazuma o izlasku i pregovorima o uređenju budućih odnosa.

'Norveška, naime, ima razgranatu suradnju s Ujedinjenom Kraljevinom te je ta tema za nju posebno interesantna', dodao je premijer.

Solberg je kazala da Zagreb preuzima kormilo Europske unije u vrlo 'uzbudljivom' razdoblju s novom Europskom komisijom i novim programom te da je Norveška spremna i voljna surađivati s Hrvatskom tijekom predsjedanja.

Plenković i Solberg su se posljednji puta sastali u srpnju 2018. u Zagrebu, a bio je to prvi posjet norveške premijerke Hrvatskoj nakon 18 godina.

Solberg je čelnica norveške Konzervativne stranke od 2004., a u Norveškoj je po odlučnosti u suočavanju i prevladavanju kriza poznata kao 'Željezna Erna'.

Nalazi se na čelu prve nesocijalističke većinske vlada od 1985., koalicije desnog centra s Kršćansko demokratskom strankom (KrF), populističkom Progresivnom strankom i Liberalnom strankom.