SJEDNICA VLADE

[FOTO] Plenković: Kada EMA odobri rusko cjepivo, mi smo više nego pripravni nabaviti ga

04.03.2021 u 12:24

Bionic
Reading

Posljedice potresa i situacija s koronavirusom i dalje su glavne teme sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku podsjetio da se prošli tjedan održalo Europsko vijeće i da je na njemu bilo opće nezadovoljstvo zbog brzine dostave cjepiva. 'Hrvatska je naručila 6,8 milijuna doza, više nego dovoljno i očekujemo da će se dinamika ubrzati', kazao je.

Što se tiče pandemije, rekao je da i dalje imamo relativno dobru epidemiološku situaciju. 'Premda bilježimo određeni rast proteklih dana, prošli tjedan rast od 26 posto, a ovaj tjedan rast od 20 posto, znači da se rast usporava, bili smo u prilici omogućiti otvaranje terasa i da se sport vrati u zatvoreno', rekao je Plenković i pozvao na daljnji oprez.

Govoreći o cijepljenju, rekao je da će se nastaviti s aktivnostima. 'Što se tiče cijepljenja 242 tisuće cjepiva je utrošeno, a proces cijepljenja se intenzivia.Tijekom ožujka očekuje se odobrenje za Jonhson&Johnson, a vlada je zatražila od ruske Vlade dokumentaciju o cjepivu Sputnik. Kada EMA odobri ovo cjepivo, mi smo više nego pripravni da ga nabavimo i dodatno stavimo u funkciju zaštite građana od pandemije', dodao je.

Osvrnuo se kratko i na pogreb Milana Bandića, kazavši samo kako su ovaj tjedan ispratili gradonačelnika koji je preminuo prije nekoliko dana.

Ministar Darko Horvat predstavio je aplikaciju Obnova.hr za podnošenje digitalnog obrasca za obnovu potresom oštećenih zgrada. Potom je uslijedila prezentacija nakon koje je premijer rekao kako je najvažnije da sve bude jednostavno i da se ne mora puno tražiti.

  • +5
Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je nove podatke o situaciji s koronavirusom. 'U Hrvatskoj je udio novozaraženih 9.58 posto, a aktivno je 3558 slučajeva zaraze', rekao je.

'Do sada je poslano više od 1000 uzoroka na sekvncioniranje, od kojih smo za 350 dobili rezultate. Od toga su 99 pozitivni na UK varijantu, 2 na afričku i 4 na njujoršku. Britanski soj prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, uz ponešto pozitivnih u Gradu Zagrebu', rekao je Beroš.

'Protekla dva tjedna bilježimo određeni rast. Broj aktivnih slučajeva na tjednoj bazi rastao je za 24 posto, broj hospitaliziranih ima trend blagog pada, ali on prati broj zaraženih s odmakom', kazao je Beroš.