sastanak u bruxellesu

Plenkovića pitali bi li Putin bio uhićen da dođe u Hrvatsku

24.03.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Nakon dvodnevnog proljetnog sastanka na vrhu europskih čelnika u Bruxellesu izjave za medije dao je premijer Andrej Plenković

Glavne teme summita u Bruxellesu bile su daljnja potpora Ukrajini, naročito u dovoljnim količinama streljiva, konkurentnost europskog gospodarstva posebice u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu te unutarnje tržište i pitanja energije i migracija, donosi N1.

“Još jednom smo pokazali privrženost i solidarnost Ukrajini u svim aspektima. Razgovarali smo i o temama ekonomskog upravljanja, konkurentnosti i energetske situacije gdje sve ono što se protekle tri godine događa u kontekstu koronakrize, energetske krize, prehrambene krize, inflatornih pritisaka, u biti zahtijeva veću koordinaciju ekonomskih politika država članica”, rekao je Plenković.

Kaže da su razgovarali i o onome što se dogodile s velikim bankama u Americi i Švicarskoj.

“Možemo konstatirati da je Europska unija nakon velike financijske krize 2008. naučila lekcije, došlo je do reguliranja financijskog kapitalizma, u proteklih desetak i nešto godina napravili smo čitavu arhitekturu institucija koje su tu da bi kontrolirale bankarski sustav, radile na jačanju bankovne unije i omogučile sve mehanizme kontrole kako ne bi došlo do nove destabilizacije”, rekao je Plenković. Ponovio je da će ulazak u eurozonu pridonijeti našoj financijskog stabilnosti i gospodarskom rastu.

Kada bi ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojeg je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje, posjetio Hrvatsku on bi bio uhićen sukladno proceduri predviđenoj zakonom, izjavio je Plenković. Hrvatska je pristupila statutu Međunarodnog kaznenog suda i donesen je zakon o suradnji s tim sudom.

“Tim zakonom predviđene su sve procedure u slučaju da postoji nalog za uhićenje neke osobe i tu se, koliko mi je poznato, imunitet ne primjenjuje. Prema tome procedura bi bila upravo onakva kakva je predviđena tim zakonom i naravno da bi reagirala i hrvatska policija i nadležna tijela”, izjavio je Plenković, no istaknuo je kako takav posjet “ipak nije realan”.

“Ne vjerujem da će se on zaputiti tako skoro u zemlje koje su stranke Rimskog statuta”, rekao je Plenković u Bruxellesu po završetku samita EU-a.

sve osim nogometa

Učitavanje...