OČI U OČI

Plenković i Radić kao nekoć Račan i Budiša: Formira li se 'vlada izvan vlade'?

22.05.2024 u 06:00

Bionic
Reading

U višetjednom procesu sastavljanja saborske većine i sklapanja koalicije između HDZ-a i DP-a kamere ni u jednom trenutku na istom mjestu nisu uspjele snimiti Andreja Plenkovića s jedne te Ivana Penavu ili Marija Radića s druge strane. Kao da su pomno pazili da ih se ne vidi skupa, kako bi izbrisali sve tragove za budućnost

Vlast ipak tako neće moći funkcionirati, čak ni ako bude kratkog daha: objavljeno je da će se upravo Plenković i Radić (katkad vjerojatno i Penava te najbliži suradnici s obje strane) redovito svakog utorka viđati na koalicijskim sastancima u Banskim dvorima. Ondje bi se trebale donositi strateške odluke, raspravljati o smjeru rada Vlade, dakako i bistriti kadrovska politika.

Što bi Vlada potom trebala provoditi.

Koalicijski sastanci, ili 'koordinacija', bili su uobičajeni i u prethodnim Plenkovićevim premijerskim mandatima - no uglavnom se ipak radilo o zadovoljavanju forme jer na suprotnoj strani stola nisu sjedili jaki partneri nego predstavnici nacionalnih manjina i nekoliko strančica s mizernim utjecajem i tek jednim do dva saborska zastupnika.

Sada je tu Domovinski pokret sa svojim strahom da ga HDZ, koji suvereno vlada svim mehanizmima upravljanja i na raspolaganju ima dugogodišnje iskustvo snalaženja u zakučastim procedurama, naprosto ne prožvače i ispljune prije nego što su se i snašli. 'Sastanci utorkom' trebali bi osigurati ravnopravan tretman dviju stranaka u vladajućoj koaliciji, barem kako je objašnjeno.

Kao Račan i Budiša

U aktualnom slučaju sve miriše na stvaranje 'vlade izvan vlade', s čime Hrvatska i nema osobito ugodna iskustva: prije nešto više od dvadeset godina na jednak način funkcionirala je 'šestorka' u kojoj su glavnu riječ vodili SDP i HSLS, koja se na pola mandata preslagivala i uz konstantne trzavice jedva izdržala četiri godine.

Sam Mario Radić, formalno druga a u stvarnosti najutjecajnija figura Domovinskog pokreta, suprotno prvim najavama odlučio je ne ući u Plenkovićevu vladu i postati njenim potpredsjednikom. Odbio je čak i mjesto saborskog zastupnika, a sve s obrazloženjem da se 'želi više posvetiti stranci i dogovorima unutar koalicije', što također upućuje na zaključak da će se stvarne politike dogovarati i formirati na koalicijskim sastancima.

Drugim riječima, Banski dvori mogli bi postati zanimljiviji (i fotografiraniji) utorkom, nego četvrtkom kada se sjednice Vlade doista održavaju.

  • +6
Mario Radić Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Iluzija ravnopravnosti

Zašto je Radić odlučio ostati izvan formalnih vladajućih struktura, zasad je nejasno, a u javnosti se spekulira s nekoliko različitih scenarija - od toga da je bio nezadovoljan raspodjelom resora i utjecaja u javnom sektoru, preko straha da mu se ne krene dublje čačkati po poslovnoj biografiji i vezama s utjecajnim Pavlom Vujnovcem, do toga da se ne želi baviti velikom administracijom jer je svjestan da bi se 'zakopao' već na prvom koraku, formalnom osnivanju Ministarstva demografije, izboru suradnika, pronalasku prostora i slično.

Po svemu sudeći, posebno mu je bila mrska ideja da mu Andrej Plenković bude šef, nadređeni i formalni poslodavac, jednako kao DP-ovim ministrima koji imaju nepostojeći politički autoritet izuzev donekle Josipa Dabre. Na ovaj način, smatra se, vodeće figure dviju stranaka bit će ravnopravne. Ili će barem vladati takva iluzija.

A sam predsjednik stranke Ivan Penava ionako ostaje na mjestu gradonačelnika Vukovara još najmanje godinu dana, valjda dok se ne procijeni ima li koalicija šanse za uspjeh.

No hoće li njeni najavljeni sastanci utorkom pridonijeti tome, ili će akcelerirati svađe i dovesti do bržeg raspada?

'Sjetit ćemo se famozne 'šestorke' s početka dvijetisućitih, kada je tadašnji predsjednik HSLS-a Dražen Budiša založio sav svoj politički kapital i staviti ego postrani da bi ušao u vlast s formalnim nasljednicima Komunističke partije, a sve kako bi uklonili tadašnji HDZ - koji, treba reći, u odnosu na današnji HDZ izgleda kao let na Mjesec. Politika se tada doista formirala i vodila na koalicijskim sastancima, a neki njihovi sudionici su u realnom vremenu o svemu obavještavali novinare. Vrlo dobro znamo kako je ta teška koalicija završila', kaže za tportal komunikacijska stručnjakinja i politička analitičarka Ankica Mamić.

'U današnjoj koaliciji na stolu nisu samo ego ili politički kapital, kao u Budišinom slučaju, nego i onaj stvarni kapital koji je puno opipljiviji i lakše će ga se prepoznati', dodaje ona.

  • +19
Domovinski pokret Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Kingmaker u koaliciji

Mamić podsjeća da je frontmen Domovinskog pokreta Mario Radić u neuobičajenom manevru ušao u Sabor samo nekoliko mjeseci uoči izbora, što je za cilj očito imalo osnažiti stranku. Sada ostaje izvan Vlade i Sabora iz sasvim drugog razloga:

'Ne vjerujem da se ima čega bojati iz svoje poslovne biografije, a pogotovo iz veze s PPD-om i Vujnovcem koji, uostalom, imaju relacije i s HDZ-om. Radić očito ne želi da mu Plenković bude nadređen, nego da s pozicije 'kingmakera' u koaliciji usmjerava procese. To će ga sasvim sigurno činiti moćnijim nego da se formalno nalazi na mjestu potpredsjednika Vlade', objašnjava Mamić.

A svi ti procesi, kako izgleda, odvijat će se jednom tjedno, utorkom.

sve osim nogometa