SVEČANOST NA DUNAVU

[VIDEO/FOTO] Plenković i ministri u Vukovaru, obilježava se 30. obljetnica početka bitke: Oružje izloženo uz šetnicu, prelijeću Krila Oluje...

18.09.2021 u 12:47

Bionic
Reading

Budnicom ulicama grada počelo je svečano obilježavanje 30. obljetnice bitke za Vukovar. Ulicama je prošao i mimohod ratnih zastava

Na spomen-obilježju žrtvama iz Domovinskog rata na Memorijalnom groblju predstavnici Vlade na čelu s premijerom, kao i predstavnici Grada i branitelja, položili su vijence i zapalili svijeće, donosi HRT.

Uz šetnicu kod ušća Vuke u Dunav održava se taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Oružanih snaga i MUP-a.

  • +15
Svečani program povodom obilježavanja 30. obljetnice početka Bitke za Vukovar Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Mirko Madžarević iz PU vukovarsko-srijemske kaže kako je cilj te izložbe potaknuti građane na zakonom dozvoljenu dragovoljnu predaju oružja, a djecu potaknuti da ne diraju oružje.

Središnja svečanost započela je u 12.15 u dvorištu dvorca Eltz uz prigodna obraćanja, prelet migova i program akrobatske grupe Krila Oluje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Davor Javorović/PIXSELL

'Malo je bitaka s kojima bi se bitka za Vukovar može usporediti, po svom psihološkom naboju i po moralnoj pobjedi koja je bila jača od oružja. Grad heroj bio je tada grad heroja kojima se danas poklanjamo', rekao je Plenković na svečanosti.

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković kazao je kako je Hrvatska danas punopravna članica NATO saveza i Europske unije, "nikome dužna, a svima njima na savjesti".

"Svojom borbom, krvlju, žrtvom, patnjom i ustrajnošću podigli smo ljestvicu morala, domoljublja, poštenja, požrtvovnosti, zalaganja i uspjeha koja mnogima do danas nije dostižna, a čak je mnogi i ne prepoznaju", rekao je Borković poručivši kako Hrvatska nije slučajna država, nije slijednica ni ustaša ni partizana, nije utemeljena ni u Brezovici niti u Srbu, a nije stvorena ni u Jajcu.

Također je kazao kako smo posljednjih godina svjedoci da se mnoge političke i društvene organizacije kao i razni dužnosnici na lokalnoj i državnoj vlasti te javne osobe svjesno ili nesvjesno provlače ispod ljestvice svekolike kvalitete koju je Vukovar svojom borbom i žrtvom nametnuo cijelom Hrvatskom društvu.

Izaslanik predsjednika Republike, umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković rekao je kako se danas odaje počast junaštvu hrvatskih dragovoljaca i pripadnika 204. brigade. "Vukovar utjelovljuje sva mjesta petogodišnjeg stradavanja diljem Lijepe naše. On je postao simbolom i bolnim podsjetnikom svih žrtava koje su pale za slobodu i samostalnost Republike Hrvatske", poručio je Mareković rekavši kako nažalost Vukovar 1991. nije izdržao, ali je izdržala Hrvatska.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Ante Deur poručio je da je bitka za Vukovar utkana u konačnu pobjedu hrvatskog naroda. "U tih 100 dana obrane, bez Vukovara i žrtve vukovarskih branitelja ne bi bilo niti Oluje, niti samostalne hrvatske države", rekao je Deur.