pun iznos

Fond za humanitarno pravo: Neprimjerene naknade obiteljima žrtava ubijenih na Ovčari

17.09.2021 u 15:32

Bionic
Reading

Žalbeni sud u Beogradu potvrdio je tri presude kojima je dosuđena odšteta članovima obiteljima ubijenih na Ovčari 1991. i obvezao Ministarstvo obrane Srbije da isplati naknadu štete zbog smrti bliske osobe, priopćio je u petak Fond za humanitarno pravo (FHP), ocijenivši da su iznosi neprimjereno mali

Presudom Okružnog suda u Beogradu iz 2009. godine pripadnici Teritorijalne obrane Vukovar i dragovoljačke postrojbe "Lijeva supoderica“ - obje u sustavu tadašnje Jugoslavenske narodne armije – Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak i Nada Kalaba – osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora za ubojstvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, od kojih su identificirane 193 žrtve koje su imenom i prezimenom navedena u presudi, podsjeća FHP.

Prvostupanjska presuda potvrđena je presudom Žalbenog suda u Beogradu 2017.

Temeljem te presude, obitelji ubijenih su pokrenule parnične postupke protiv Ministarstva obrane Srbije za naknadu štete zbog smrti bliske osobe, tražeći naknade od po 2.000.000 dinara, približno 17.000 eura.

Ti postupci su, kako naglašava FHP, "rijetki primjeri efikasnog suđenja u postupcima za naknadu štete", ali su dosuđeni iznosi žrtvama "neprimjereno niski" i "ne odgovaraju standardima koje je uspostavio Europski sud za ljudska prava". Nacionalni sudovi su u tri dosadašnje parnice dosudili iznose u rasponu od oko 6.000 do 7.600 eura za svakog tužitelja pojedinačno, držeći da su dosuđene svote primjerena naknada nematerijalne štete na temelju tužbenog zahtjeva.

U FHP ukazuju da su tužbenim zahtjevi usvojeni i postupci pravomoćno okončani u roku od dvije godine, uz ocjenu da su to "rijetki pozitivni primjeri efikasnog postupanja".

Međutim, FHP naglašava kako "dosuđeni iznosi ne zadovoljavaju standard pravične naknade zbog smrti bliske osobe", te da su ti iznosi "neprimjereno niski i nisu u skladu sa standardima Europskog suda za ljudska prava".

Fond podsjeća na slučaj "Brdar protiv Hrvatske" u kojem je Europski sud dosudio naknadu veću od 23.000 eura za nestanak člana obitelji tijekom vojne akcije u Hrvatskoj u kolovozu 1995. godine".

Zbog toga FHP drži da dosuđeni iznosi pred sudovima Srbije u ovim postupcima "ni približno ne odgovaraju sumi koju je europski sud smatrao pravičnom u istovetnoj situaciji", navodeći da su se zbog toga članovi obitelji žrtava sa Ovčare "obratili Ustavnom sudu Srbije kako bi ostvarili pun iznos naknade koji im pripada".

"Obveza sudova u Srbiji je da budu upoznati s najnovijom praksom Europskog suda" i da postupaju sukladno toj praksi.

U presudi je Europski sud još 2018. godine dosudio novčani iznos koji je smatrao pravičnim u toj situaciji.

Odluka sudova u Srbiji da dosuđuju trostruko manju odštetu tužiteljima u ovim postupcima "govori o nespremnosti domaćih sudova" da primjenjuju praksu Europskog suda i time "obvežu Srbiju na isplatu naknade štete koja je u skladu s međunarodnim standardima, čime bi osigurali pravične reparacije žrtvama ratnih zločina", naglašava u priopćenjuu FHP.