IPAK ODABRALI SDP

Plenković: HSS je sestrinska stranka, Petir sjedi tri metra od mene

08.07.2016 u 14:06

  • +2

Andrej Plenković predstavio svoj program

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Bionic
Reading

Nakon što su prije mjesec dana predložili raskid sporazuma s Domoljubnom koalicijom, HSS se jučer odlučio za novog partnera - SDP, s kojim su na vlasti već bili i u vrijeme premijera Ivice Račana. Zbog toga kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković nije sretan, no kako kaže, poštovat će njihovu odluku

Na predstavljanju programa Plenković nije mogao izbjeći odgovor na najnoviju odluku HSS-a, koji je nakon osam godina suradnje HDZ-u okrenuo leđa.

'HSS je naša sestrinska stranka. Žao mi je da je odluka Glavnog odbora HSS-a donesena u svojevrsnom vremenskom pritisku. Bilo bi mi drago da smo imali još neko vrijeme, i da se mi u HDZ-u konsolidiramo, i da smo imali više vremena za razgovor. S obzirom da se radi o velikom broju članova Glavnog odbora HSS-a, ja odluku poštujem', kazao je Plenković.

Međutim, podsjetio je pritom i na dobru suradnju koju su do sad imali. 'Jasno mi je da jedan veliki broj HSS-ovaca na terenu izvrsno surađuje s HDZ-om. Znam kako smo tijesno i Davor, Ivana, Dubravka i ja surađivali i s Marijanom Petir koja u Europskom parlamentu od mene sjedi tri metra, a od Tonina Picule 70 do 80 metara, što dovoljno govori gdje HSS po svom svjetonazoru i programu pripada', kazao je Plenković.

Naši europarlamentarci su toliko udaljeni u dvorani EP-a jer sjede podijeljeni po političkim grupacijama. Tako zastupnici čije stranke pripadaju Europskoj pučkoj stranci, a to su oni iz HDZ-a i HSS-a, sjede na jednom dijelu dvorane, a na sasvim drugom sjede zastupnici koji pripadaju Stranci europskih socijalista, kojoj pripada SDP.

'U ovom trenutku mi se čini da je ovakva odluka donesena prije svega zbog očito neke konkretne matematike i brojeva na izbornim listama. Ja smatram da se politička partnerstva trebaju gledati dugoročno i strateški na temelju programa i svjetonazorskih načela i u ovom trenutku vjerujem da je HDZ jedina istinska narodnjačka i demokršćanska politička opcija na hrvatskoj sceni s obzirom na jučerašnju odluku HSS-a', zaključio je Plenković.