POSJET HRZ-U

Plenković: Dobrodošla svaka sugestija za rast BDP-a

31.01.2017 u 16:28

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković komentirao je u utorak najavu predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da će u srijedu iznijeti gospodarske naputke koje je izradilo njezino Gospodarsko vijeće, rekavši kako je dobrodošla svaka sugestija koja može pomoći rastu BDP-a

Vlada ima svoj program, no dobro došle su sugestije koje mogu pridonijeti gospodarskom rastu i stabilnosti javnih financija, izjavio je Plenković novinarima prigodom obilaska novog kompleksa dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Najavio je da će se s predsjednicom vidjeti poslijepodne na Vijeću za nacionalnu sigurnost, a da će u srijedu potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić razgovarati o sugestijama predsjedničina tima.

Ministar financija Zdravko Marić na pitanje o financiranju ponovnog uvođenja vojnog roka, za što je potrebno od 300 do 400 milijuna kuna, podsjetio je kako je proračun Ministarstva obrane nakon niza godina povećan na 1,23 posto BDP-a. Ministarstvo u okviru svojih mogućnosti može napraviti određene preraspodjele, a i Vlada će iza toga stati dođe li do takve odluke, rekao je.

Kada je riječ o kupnji borbenih zrakoplova, za što je potrebno nekoliko stotina milijuna eura, Marić je ponovio da je to umijeće mogućeg i raspoloživog. Donijeli smo strategiju upravljanja javnim dugom i to je poruka domaćoj i međunarodnoj financijskoj i gospodarskoj zajednici. To je naš strateški interes, no postoje i neki drugi strateški interes i njih treba primjereno pomiriti i uskladiti, naglasio je Marić.

Učinit ću sve da nastavimo sa započetim trendom i nemojmo zaboraviti da su nam dvije rejting agencije popravile rejting zbog stanja u javnim financijama. Ako se želimo vratiti u investicijski rejting i ako želimo plaćati niže cijene zaduživanja moramo doći u investicijsku zonu i postignuća u javnim financijama treba nastaviti, poručio je Marić.