KLUPKO SE ODMOTAVA

'Plavi anđeo' je iz Bugarske, roditelji imali dogovor s romskim parom?

21.10.2013 u 12:37

Bionic
Reading

Nakon što je u Grčkoj kod jednog romskog bračnog para pronađena plavokosa i plavooka djevojčica Maria, za koju je analizom DNK utvrđeno da nije njihova kćer, krenula je međunarodna potraga za njezinim roditeljima. BBC piše kako je dosad primljeno više od osam tisuća poziva

Romski bračni par, 40-godišnja žena i 39-godišnji muškarac, danas su izašli pred suca zbog optužbi da su oteli maloljetnicu, kao i zbog posjedovanja lažnih dokumenata, piše BBC.

CNN piše kako je odvjetnik romskog bračnog para Kostas Katsavos kazao kako su njegovi klijenti posvojili djevojčicu od njezine biološke majke, uz njezino dopuštenje, posredstvom treće strane, premda priznaje da se radi o nelegalnom posvojenju. Kako tvrdi Katsavos, biološka majka uskoro će biti locirana i potvrdit će njihovu priču.

Babis Dimitriou, predsjednik romske zajednice Farsala, rekao je za The Daily Telegraph da je djevojčica kćer bugarskog para koji je povremeno radio u Grčkoj i da je romski par imao dugogodišnji dogovor s bugarskom obitelji da djevojčica boravi kod njih u Grčkoj. Prema riječima susjeda, otac ju je navodno i došao tražiti nakon što ju je policija oduzela romskom paru. Čelnik romske udruge u Farsali u središnjoj Grčkoj kaže da se par prema djevojčici odnosio bolje nego prema svojoj biološkoj djeci i da ih je djevojčica voljela, što je ponovio i njihov odvjetnik.

Međutim, pojavio se i par iz Soluna koji tvrdi da bi Maria mogla biti i njihovo dijete. Tvrde da su prije četiri godine dobili dijete za koje im je rečeno da je rođeno mrtvo, preuzeli su navodno tijelo, ali su uvijek sumnjali. Kada su iskopali grob vidjeli su da u lijesu zapravo nema posmrtnih ostataka. Kažu kako su dali krv i čekaju rezultate. U tamošnjoj policiji nisu htjeli komentirati ove navode.

Socijalni radnici sumnjaju da je par oteo djevojčicu i prisilio je na prosjačenje, ili je čak uveo i u krugove maloljetničke prostitucije.

Policija je pretresla romski kamp u potrazi za drogom i oružjem i tada su primijetili plavokosu i plavooku djevojčicu bijele puti. Od roditelja su tražili dokumente na uvid i otkrili kako žena tvrdi da je u roku 10 mjeseci rodila šestero djece. Kada su ih pitali kako su došli do Marie, 'stalno su mijenjali svoj iskaz', rekao je ravnatelj policije Vassilis Halatsis

Maria, plavi anđeo


Putem Interpola Grčka je zatražila pomoć od drugih europskih zemalja. Policija je odlučila podići slučaj na međunarodnu razinu s obzirom na to da djevojčica izgleda kao da bi mogla biti iz sjeverne ili istočne Europe, piše BBC. AAP piše kako je djevojčica znala tek nekoliko riječi grčkog jezika.

Slučaj je također donio nadu dvjema obiteljima u Velikoj Britaniji, kojima su davno oteta djeca.

Ben Needham iz Sheffielda nestao je u dobi od 21 mjeseca, dok je bio na obiteljskom odmoru na grčkom otoku Kos 1991. Njegova sestra je rekla da im je otkriće plavokose djevojčice u središnjoj Grčkoj dalo 'veliku nadu' .

Glasnogovornik Kate i Gerry McCann, čija je trogodišnja kćer Madeleine nestala u Portugalu 2007., rekao je također da im slučaj daje nadu da će jednog dana Madeleine biti pronađena živa.

Maria pleše u grčkom romskom kampu