ugroza financijske stabilnosti

Platforma Dosta pljačke podržala prijavu Europskoj komisiji protiv Austrije

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2020 15:14
  • Objavljeno 29.06.2020 u 15:14
Ivan Lovrinović

Ivan Lovrinović

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sedam stranaka platforme 'Dosta pljačke' podržalo je prijavu upućenu Europskoj komisiji protiv Republike Austrije zbog ugrožavanja stabilnosti hrvatskog financijskog sustava

Prijavu je potpisao zastupnik Ivan Lovrinović, a izradio ju je tim ekonomskih i pravnih stručnjaka koji, pozivajući se na članke 258.-260. Ugovora o funkcioniranju Europske unije tvrde da je Austrija svojim bankama godinama dopuštala narušavanje obveze jedinstvenog načina poslovanja na zajedničkom tržištu EU i kršenje pravnog poretka čime se ugrožavala stabilnost financijskog sustava Hrvatske.

Riječ je o Erste banci, Raiffeisen banci i Addiko banci (bivša Hypo banka), priopćila je u ponedjeljak platforma Dosta pljačke, navodeći da su te banke uvođenjem prakse kreditiranja korištenjem valutne klauzule vezane za švicarski franak povećavale izloženost poduzeća i građana valutno induciranom kreditnom riziku, blokadama i bolestima građana uslijed stresa.

Hrvatsku financijsku stabilnost banke su po tvrdnjama autora prijave također ugrožavale zlouporabom druge pravne osobe, odnosno faktoring i leasing društva s ciljem zaobilaženja zabrana i regulatornih mjera, jednostranim promjenama uvjeta kreditiranja bez obavještavanja klijenata te pokušajem otvorenog javnog pritiska na sudove u Hrvatskoj.

Potpisnici prozivaju i hrvatsku Vladu zato što dosad nijednom nije iskoristila ovlast i obvezu da podigne tužbu protiv faktoring društava čija je zasebna pravna osobnost, kako tvrde, iskorištena od njihovih jedinih osnivača - austrijskih banaka u nezakonite svrhe.

Veliki nered u Hrvatskoj načinile su i štedno-kreditne zadruge koje nisu imale potrebna odobrenja pa je tisuće hrvatskih građana nastradalo od takvih kredita uz ugovore koji su bili izrazito štetni za dužnike, tvrdi platforma, navodeći da su to znale vlasti Austrije ali nisu poduzele potrebne mjere.

Pored toga, kažu, Raiffeisen banka u austrijskom vlasništvu nedavno je javno objavila oglas u Hrvatskoj u kojemu traži PR agenciju koja će biti u stanju efikasno vršiti pritisak na sudove u Hrvatskoj, a sve vezano za sudske postupke koji se odnose na CHF kredite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!