UKAZAO SE SINČIĆ

Prosvjednici pred Vrhovnim sudom traže 'pravdu za švicarski franak - do konačne pobjede'

06.06.2020 u 14:20

Bionic
Reading

Živi zid je u subotu podržao prosvjed GI 'Pravda za švicarski franak - do konačne pobjede' koji se održao pred Vrhovnim sudom kako bi se, kažu prosvjednici, ukazalo na neujednačenu sudsku praksu te izborilo za ništetnost ugovora

Prosvjednici su nezadovoljni zbog odluke Vrhovnog suda koji je, kako kažu, unio pravnu nedoumicu u svakodnevnu sudsku praksu.

Navode da se dva gotovo istovjetna slučaja 'švicarca' (CHF) na jednom sudu rješavaju u korist dužnika, a na drugom u korist banaka. Nakon održanih govora u kojima su istaknuli da će se boriti "do zadnje lipe", na Zrinjevcu su zapalili svijeće za sve žrtve CHF-a.

  • +14
Zagreb: Prosvjed Građanske inicijative Pravda za CHF ispred Vrhovnog suda Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Živog zida Vilibor Sinčić je poručio da se treba izboriti za ništetnost ugovora kako bi se i zadnja lipa vratila opljačkanim ljudima. "Mnogi od njih su stradali, izgubili poslove, bilo je slučajeva samoubojstava", rekao je Sinčić, dodavši da nadležne institucije i vladajuće sami nisu ništa učinili kako bi pomogli tim ljudima.

Ustvrdio je da su "to učinili tek nakon izvršenog ogromnog pritiska". Upitan o nadolazećim parlamentarnim izborima Sinčić je novinarima izjavio da su u koaliciji "Dosta pljačke" -Nezavisna lista Stipe Petrine, stranke Pokrenimo Hrvatsku, Akcija mladih i Živi zid, a izlaze na izbore u 9. izbornoj jedinici.

Prvi na listi im je Stipe Petrina, a koalicija će se, kaže, zalagati za reforme i borbu protiv korupcije, ali i protiv afera kao što je "vjetroelektrana".