BITKA ZA DOM NA BIOKOVU

Planinari nakon 16 godina sudovanja pobijedili Napoleona

Bionic
Reading

Pravda je spora ali dostižna. To su ovih dana najbolje osjetili makarski planinari kojima je nakon šesnaest godina sudovanja, u sporu s Meri Ančić, vraćen planinarski dom na Biokovu nadomak vrha Vošac. Županijski sud u Splitu donio je pravomoćnu presudu kojom se dom izgrađen 1934. godine vraća u posjed HPD-a Biokovo.

Njihova pravna bitka započela je 1997. godine kada ugostiteljsko turistička tvrtka Mornar, koja je u socijalizmu upravljala domom, biva privatiziran, a planinari se preko suda pokušavaju uknjižiti kao pravni sljednici Hrvatskog planinarskog društva, piše Makarska kronika.

Iako Općinski sud donosi presudu u njihovu korist Mornar se u vlasništvo upisuje temeljem dosjelosti nakon čega se raspisuju dva natječaja za njegovu prodaju. Prvi propada jer potencijalni kupac Jozo Nikolić ne uplaćuje potreban iznos, a na drugom dom pripada Meri Ančić, supruzi tada moćnog političara Napoleona Ančića, bivšeg ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim djelovima u Splitsko dalmatinskoj županiji i što je još važnije člana Nadzornog odbora Parka prirode Biokovo.

Nakon dvadesetak ročišta u šesnaest godina HPD Biokovo dobiva pravomoćnu presudu i postaje vlasnikom doma podno Vošca. Kako je 16 godina zbog sudovanja dom bio zatvoren danas se nalazi u prilično derutnom stanju i procjene govore da će u njega biti potrebno uložiti oko 40 tisuća eura. No planinari ne dvoje da će način kako to riješiti makar to bio i najam.