NOVI VAL VLADINIH KRESANJA

Plaće u državnim agencijama za 3.000 kn veće nego u gospodarstvu

06.08.2012 u 12:44

Bionic
Reading

Nakon što je skresala božićnice i regrese u državnoj upravi vlada Zorana Milanovića krenula je i u obračun sa zaposlenima u javnim i državnim poduzećima čijim je upravama i nadzornim odborima ministar rada Mirando Mrsić naredio da krenu u pregovore sa sindikatima. Cilj je izjednačiti plaće i prava državnih činovnika i radnika u javnim poduzećima, piše Večernji list

No još veća kresanja trebaju očekivati zaposlenici i šefovi u raznoraznim agencijama, zavodima i institutima kojih ima čak 184!

Prvi je problem to što za 21.100 zaposlenika tih institucija država izdvaja oko 2,6 milijardi kuna, a još je veći problem što su prosječne plaće u većini agencija mnogo veće nego u državnim službama i ministarstvima.

'Zar je normalno da tajnica koja radi isti posao u nekoj agenciji ima 30 posto veću plaću nego njezina kolegica koji taj isti posao radi u Ministarstvu?', rekao je za Večernji list nedavno visoki dužnosnik Ministarstva financija.

Prosječna plaća zaposlenika u agencijama, zavodima i institutima iznosi visokih 7200 kuna, što je znatno više nego u javnim i državnim službama te gotovo tri tisuće kuna (!) više od prosjeka zaposlenih u realnom sektoru.


No najveći je problem to što su mnoge agencije jednostavno nepotrebne. I zato će uskoro biti ukinute! O kojim je agencijama riječ, zasad u Vladi šute.

'O ukidanju agencija još razmišljamo. O tome ćemo nakon što svi ministri obave nadzor nad agencijama u svojim resorima', rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

Ono što je zasad sigurno jest kresanja plaća. 'Do kraja godine očekujem da će se ujednačiti plaće u agencijama, ministarstvima i državnim službama za jednaka radna mjesta. Svim ministrima uputio sam dopis da provedu nadzor nad agencijama u svojim resorima jer sam vidio velika odstupanja u visini plaća i koeficijentima složenosti poslova. Upravna vijeća donosila su pravilnike, izmišljala nova radna mjesta i visine koeficijenata, a to nije dopušteno bez odluke Vlade', ispričao je Večernjaku Arsen Bauk.

Provedba odluke o ujednačavanju plaća za obavljanje istih poslova u različitim institucijama trebala bi biti jednostavna jer plaće u agencijama nisu određene kolektivnim ugovorima.

Konačnu odluku o (ne)ukidanju raznih agencija trebali bi donijeti potpredsjednici Vlade Neven Mimica i Branko Grčić.