kompromisno rješenje

Pirotehnička udruga traži sastanak s Božinovićem

20.02.2020 u 12:43

Bionic
Reading

Strukovna pirotehnička udruga zatražila je u četvrtak sastanak s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem kako bi mu predala 250.000 računa prodane pirotehnike za preko milijun korisnika i predložila kompromisno rješenje za vrijeme prodaje i upotrebe pirotehnike

'Pirotehnička sredstva koristi više od milijun Hrvata. Strukovna pirotehnička udruga traži sastanak s ministrom Božinovićem, kojem bi predali preko 250.000 fiskaliziranih računa prikupljenih u par tjedana', navodi u priopćenju udruga.

Tvrde da su distributeri i korisnici zabavne pirotehnike u zadnje vrijeme 'izloženi javnom ličnu, pa čak i otvorenim prijetnjama raznih udruga za zaštitu životinja'.

Udruga Prijatelji životinja 6. veljače je Božinoviću predala 60.000 potpisa na peticiji za zabranu petardi, a u MUP su istaknuli da je taj zahtjev naišao na otvorena vrata.

U želji da se u potpunosti kriminalizira pirotehnika pojedine udruge koriste se apsolutno svim mogućim sredstvima, iznoseći poluprovjerene informacije i neistine. Umjesto javne rasprave i argumenata krenula je populistička kampanja u kojoj se brojevima pokušala fascinirati javnost, tvrdi Strukovna pirotehnička udruga.

Smatraju da bi se trebao postići kompromis u vezi vremena kada je dozvoljena prodaja i korištenje pirotehnike pa predlažu model koji je najsličniji njemačkom.

Njihov je prijedlog da se vrijeme prodaje skrati s 15 na 10 dana (20.12 - 01.01), a dozvoljeno vrijeme upotrebe sa šest na tri dana (30.12. - 01.01.).

Pirotehnika nije zabranjena niti u jednoj europskoj zemlji, bez obzira je li ona u Europskoj Uniji ili izvan nje, naglašava udruga.

Prema Europskoj direktivi, u cijeloj Europi dozvoljeni su prodaja i korištenje petardi kategorije F2 i F3. U Hrvatskoj je prije dvije godine zabranjeno korištenje petardi kategorije F3 tako da se sad koriste isključivo petarde kategorije F2, slabijeg intenziteta pucanja, navodi se u priopćenju.