mup, kažu, podlegao pritiscima

Proizvođači pirotehnike na nogama: Potpuna zabrana nije rješenje, pogledajte Sloveniju! Nudimo kompromis

22.01.2020 u 13:54

Bionic
Reading

Strukovna pirotehnička udruga upozorila je u srijedu kako novi zakon kojim se planira u potpunosti zabraniti korištenje pirotehnike neće dovesti do potpunog prestanka korištenja eksplozivnih proizvoda već će dovesti do stvaranja crnog tržišta

Predsjednik Udruge Branko Šimara upozorio je na to da potpuna zabrana pirotehnike neće dovesti do poštivanja zakona i prestanka korištenja pirotehničkih sredstava nego će dovesti do stvaranja crnog tržišta te potencijalno povećati broj ozljeda kod korisnika.

Ministarstvo unutarnjih poslova 10. siječnja uputilo je u javnu raspravu izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, prema kojima bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi tijekom cijele godine uključujući i božićne i novogodišnje blagdane.

Iz Udruge su naglasili kako su od samog početka, od hrvatske neovisnosti, sudjelovali u stvaranju zakonskih okvira kojima je sigurnost i pravilno korištenje bilo imperativ. Jedan od prvih zakona preuzet je od Nijemaca početkom 90-ih godina, s obzirom na to da je zakon u bivšoj SFRJ u potpunosti zabranjivao korištenje pirotehnike.

  • +5
Udruga pirotehničara upozorila na opasnost od šverca ako se zabrani legalna prodaja Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Zamke crnog tržišta

Naglasili su kako će crno tržište dovesti do povećanja cijena i nesigurnog tržišta, gdje će se prodavati proizvodi koji nisu atestirani.

Naveli su primjer Slovenije, gdje potpuna zabrana nije urodila plodom jer su u Schengenskom prostoru te nema graničnih provjera sa Zapadnom Europom.

Potpredsjednik Udruge i direktor Mirnovec pirotehnike Franjo Koletić upozorio je kako će zabrana dovesti do urušavanja njihovih kompanija koje su, osim sudjelovanja u stvaranju zakona i edukaciji o pirotehnici, i veliki izvoznici u zemlje regije te će doći do velikog broja otkaza i zatvaranja prodajnih mjesta.

'MUP podlegao pritiscima'

Poručili su da im je žao što se nisu ranije uključili u dijalog oko stvaranja novog zakona, a vjeruju kako je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) podleglo pritiscima raznih udruga za zaštitu životinja i drugih.

Kao kompromis naveli su smanjenje razdoblja korištenja pirotehnike. Pristali bi, kažu, na skraćivanje razdoblja kupnje pirotehnike s 15 na 10 dana te razdoblje korištenja sa šest na tri dana.

Nadaju se i kako još nije kasno za dijalog s MUP-om i raznim udrugama kako bi im predstavili svoje argumente.