novi sindikat

Pirotehničari dolaze pred Vladu i traže sastanak s premijerom: Uslijedit će još 100 dodatnih otkaza, što ugrožava dobrobit Hrvatske

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 03.08.2020 14:40
  • Objavljeno 03.08.2020 u 14:40
Mario Iveković

Mario Iveković

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Predstavnici pirotehničara udruženi u Novi sindikat potvrdili su da će u utorak doći ispred Banskih dvora kako bi zatražili sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem o problemima pirotehničara i procesa razminiranja

"Naš je zahtjev da se nađe vremena za nas, i da se osigura dovoljno posla do kraja ove godine u razminiranju. Broj radnih dana koji imaju tvrtke u razminiranju sada je već manji od 40, a još imamo pet mjeseci", rekao je za Hinu predsjednik Novog sindikata Mario Iveković. Dodaje da i ako ne dođe do razgovora s premijerom, oni će biti zadovoljni jer će informaciju o svojim problemima plasirati u javnost. Iz sindikata su prethodno poručili kako je od početka godine 58 od ukupno 543 pirotehničara dobilo otkaz u sektoru razminiranja, a poslodavci su najavili i dodatna otpuštanja zbog nedostatka posla. Pirotehničari su o svojim problemima Vladu obavijestiti još 22. srpnja.

"Prema grubim procjenama, uslijedit će još oko 100 dodatnih otkaza, što ugrožava dobrobit Hrvatske, sigurnost njenih građana, kao i egzistenciju obitelji tih radnika", naveli su u priopćenju. Sindikalci su prethodno zahtijevali sastanak s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, koji je sastanak prepustio svojem pomoćniku Damiru Trutu.

"On je pozvao predsjednike udruga poslodavaca na razgovor i zatražio je od njih da ne daju otkaze te kako ćemo se sastati krajem kolovoza. Međutim, svako odlaganje smanjuje mogućnost rješavanja problema, ne može on tražiti da ljudi ne otkazuju, a posla nema", naglasio je Iveković. Istaknuo je da sindikat ima svoje prijedloge rješavanja problema, te kako smatraju da cijeli plan završetka razminiranja nije dobar jer nema dovoljno prostora za sve pirotehničare. Iveković je kazao kako sumnja da će sastanak krajem kolovoza s predstavnicima poslodavaca uroditi plodom.

"Neće uroditi plodom ako se ne donese neka odluka koja ima svoju materijalnu i financijsku težinu. Treba pripremno osvijestiti ljude u Vladi da neće samo sastancima riješiti problem. Treba konkretno pronaći i neka sredstva da se za ovu godinu popuni poslovanje tvrtki u razminiranju da bi mogli zadržati pirotehničare", naglasio je Iveković. Osim smanjenog obujma posla koji će uzorkovati otkaze, pirotehničari žele razgovarati i o dinamici razminiranja, o iznosu najniže mirovine te o prekvalifikaciji i zapošljavanju pirotehničara koji do kraja razminiranja neće steći uvjete za mirovinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!