izlazna strategija

Novi sindikat najavio prosvjed pirotehničara za 19. rujna

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2019 16:18
  • Objavljeno 13.09.2019 u 15:51
Novi sindikat najavio prosvjed pirotehničara za 19. rujna

Novi sindikat najavio prosvjed pirotehničara za 19. rujna

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Novi sindikat najavio je u petak prosvjed pirotehničara za četvrtak, 19. rujna, u 11 sati na Markovu trgu na kojem će tražiti zaštićenu minimalnu mirovinu, donošenje izlazne strategije te radno zbrinjavanje i osiguravanje posla za pirotehničare tijekom cijele godine

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš upozorio je na konferenciji za novinare da pirotehničari primaju mirovinu od 3500 kuna, pa traže da se ona poveća na oko 5000 kuna, a kako se radi o 70 do 80 ljudi to ne bi trebao biti preveliki izdatak za državni proračun.

Želimo da se to uredi zakonom. To nisu braniteljske mirovine, ali su jakom blizu tome jer su zaslužene u uvjetima životne opasnosti, ističe Kiš.

Pirotehničari žele i donošenje izlazne strategije, budući bi Hrvatska trebala biti do 2026. godine očišćena od mina, tako da mladi pirotehničari nakon toga neće imati posla niti steći uvjete za mirovinu, kaže Kiš.

Također je zatražio osiguranje posla za pirotehničare tijekom cijele godine, budući ga u studenome i prosincu neće biti pa bi pirotehničari mogli tada završiti na minimalnoj plaći ili čak, ako ne bude nikakvog posla, i bez minimalca.

Nekorektan odnos države

Kiš je napomenuo da su sastanku s pomoćnicima ministra unutarnjih poslova, održanom neposredno prije konferencije za novinare, zatražili potporu za osnivanje međuresorne radne skupine s predstavnicima MUP-a, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva financija kako bi se riješili ti problemi.

Jasno nam je da se strategija ne može donijeti u roku osam dana, ali odnos države prema pirotehničarima nakon odlaska u mirovinu nije korektan, ustvrdio je Kiš.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

U MUP-u su podržali povećanje minimalca i osnivanje međuresorne skupine i prihvatili prijedlog da se dio posla razminiranja, koji je predviđen za iduću godinu, odradi još ove godine.

Kiš je poručio da su pirotehničari spremni na prosvjed, ali su ga spremni i otkazati budu li prihvaćeni njihovi zahtjevi i to bude zajamčeno u pisanom obliku.

Pirotehničar Marinko Tomšić rekao je kako u slučaju nedostatka posla strahuju od velikog odljeva pirotehničara i otkaza. Od 600 licenciranih pirotehničara u Hrvatskoj u minskim poljima ih radi njih oko 400.

Pirotehničari će, kako je planirano, u četvrtak u 9,30 sati s Trga Franje Tuđmana krenuti prema Trgu bana Jelačića, gdje je predviđeno okupljanje, a u 11 sati će se uputiti na Markov trg. Također traže da ih primi premijer Andrej Plenković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!