BLIŽE ZAPADNOM UTJECAJU

'Pirati' Greenpeacea prebačeni u Sankt Peterburg

11.11.2013 u 10:15

Bionic
Reading

Rusija je u ponedjeljak počela prebacivati iz Murmanska u Sankt Peterburg trideset članova posade broda Greenpeace zadržanih nakon akcije na naftnoj platformi u Arktiku, objavili su ta nevladina organizacija i Rusko istražno povjerenstvo

Zatočeni su u pet sati po mjesnom vremenu napustili zatvor u Murmansku i vlakom putuju za Sankt Peterburg, rekla je glasnogovornica Greenpeacea Dannielle Taaffe.

Istražno povjerenstvo je u priopćenju potvrdilo tu informaciju i objasnilo da 30 zatočenih, optuženih za piratstvo i huliganizam, potpadaju pod nadležnost Sankt Peterburga, drugog po veličini ruskog grada koji se nalazi blizu granice s Finskom i u kojem će osumnjičeni ekološki aktvisti vjerojatno imati snažniju medijsku potporu.

Trideset članova posade broda Artic Sunrise, koji pripada Greenpeaceu, dolazi iz 18 različitih zemalja. Uhićeni su u rujnu i privremeno zatočeni u Murmansku, na sjeverozapadu Rusije, nakon što ih je nekoliko vodilo akciju na jednoj platformi Gazproma u Barentsovom moru. Htjeli su ukazati na ekološke opasnosti povezane s crpljenjem nafte u tom području. Na suđenje bi trebali čekati oko dva mjeseca.