POMOĆ STRANIH STRUČNJAKA

Pinochetov ministar postaje Karamarkov savjetnik za gospodarstvo?

14.08.2013 u 18:51

Bionic
Reading

Dvojica međunarodno utjecajnih konzervativnih ideologa, Jose Pinera i Robin Harris, trebali bi postati savjetnici Tomislava Karamarka, HDZ-ovog predsjednika i opozicijskog kandidata za budućeg premijera. Pinera i Harris uklapaju se u nedavnu Karamarkovu izjavu kako svoju vladu namjerava popuniti stručnjacima, pri čemu ovog Čileanca i Britanca vidi u funkciji svojih savjetnika, piše Jutarnji list

Nitko iz vodstva HDZ-a u utorak nije bio spreman javno potvrditi ovu informaciju, međutim, u neformalnim kontaktima sugovornici Jutarnjeg lista iz HDZ-a ispričali su kako je šef stranke namjerava angažirati Pinera i Harrisa. Obojica imaju vrhunske biografije i uklapaju se u Karamarkov plan pretvaranja HDZ-a u modernu konzervativnu stranku.

Jose Pinera je prvi puta došao u Hrvatsku još 1995. na poziv tadašnjeg ministra financija Bože Prke. Kada je prošle godine gostovao u Zagrebu i Zadru, kao recept spasa apostrofirao je: 'Slobodno tržište, niski porezi, uklanjanje administrativnih prepreka, privatni mirovinski račun i privatizacija državnih poduzeća pravi je recept gospodarskog rasta za Hrvatsku.' Za libertijanca Pineru, mirovina ovisi samo o ponašanju pojedinca i događajima na tržištu, a strahove od bankrota mirovinskog sustava proglašava 'baukom'.

Jose Pinera je izuzetno zanimljiv, kako kao 'vodeći svjetski zagovornik privatizacije mirovinskih sustava', tako i zbog svoje političke biografije. Potječe iz utjecajne obitelji, njegov otac je bio ambasador pri UN-u, a sadašnji čileanski predsjednik Sebastian Pinera mlađi je brat novog Karamarkovog savjetnika.

Nakon povratka s Harvarda, Pinera je 1978. ušao u vladu čileanskog diktatora Augusta Pinocheta koji je pet godina ranije, uz pomoć CIA-e, naredio likvidaciju tadašnjeg predsjednika Salvadora Allendea, a u kasnijim čistkama likvidirano je blizu tri tisuće neistomišljenika vojne hunte. S druge strane, Pinochet je razumio da mora modernizirati čileansku ekonomiju i Pinera je ubrzo postao glavni arhitekt liberalizacije socijalnog sustava. Pinerini ideološki uzori su Ronald Reagan i Margaet Thatcher, koji su početkom 80-ih osigurali gospodarski rast u SAD-u i Velikoj Britaniji, ali istovremeno definitivno razgradili dotadašnje temelje socijalne države.

On se toga ne srami i nedavno je pojasnio: 'Imenovan sam ministrom rada i socijalne skrbi 1978. godine i već 1980. godine bio sam u mogućnosti primijeniti novi sustav osobnih mirovinskih računa. Studirajući u Americi, postao sam blizak idejama čikaške ekonomske škole Miltona Friedmana koji je godinama bio dominantni ekonomski ideolog zapadnog svijeta i pobornik neoliberalizma.'

Robin Harris je medijski manje eksploatiran od Pinere, ali također je vrlo interesantan pripadnik konzervativnog establishmenta.

Od 1978. do 1990. radio je kao savjetnik Konzervativne stranke i tadašnjih vlada, a bio je i član političkog vijeća Margaret Thatcher. Samostalno ili kao dio tima napisao je nekoliko stotina premijerkinih govora. Zaposlen je u desno orijentiranom think tanku Politea i sve do njezine smrti ostao je blizak s Margaret Thatcher. Zanimljivo nikada nije bio blizak Davidu Cameronu, britanskom premijeru. Harris pripada staroj gardi i smatra da je Cameron izdao većinu konzervativnih načela.