posjet vinkovcima

Piletić: Vlada neće štedjeti na djeci s teškoćama u razvoju

21.03.2024 u 13:28

Bionic
Reading

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić poručio je u četvrtak iz Vinkovaca, gdje je posjetio Dječji vrtić Vinkovci, kako je jedna od najboljih demografskih mjera upravo osiguranje smještaja u vrtićima za svako dijete.

"Vlada je u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave izdvojila ogromna sredstva da bi pokrenula nove investicije, izgradila nove vrtiće i proširila postojeće kapacitete. Gotovo milijardu eura smo uložili u 800 novih vrtića diljem Hrvatske", kazao je Piletić dodajući kako se kroz NPOO svakim danom dodjeljuju novi ugovori.

Dotaknuvši se Svjetskog dana Downova sindroma, koji se obilježava danas, poručio je kako Vlada neće štedjeti na djeci s teškoćama u razvoju već će učiniti sve da osnaži roditelje i djecu s teškoćama u razvoju kroz širenje mreže socijalnih usluga.

"Na nacionalnoj razini smo utrostručili sredstva za podršku roditeljima i djecu s teškoćama u razvoju. Zbog toga smo donijeli Zakon o inkluzivnom dodatku tako da dosadašnje iznose više nego udvostručimo i omogućimo lakši put do inkluzivnog dodatka, ne više vještačenjem za svaku naknadu pojedinačno, nego zakon objedinjuje sve dosadašnje naknade za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju", kaže Piletić.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji donedavno su postojala dva pružatelja socijalnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju s oko 35 korisnika, a nakon javnog poziva ima četiri pružatelja socijalnih usluga za više od 280 korisnika, naglasio je.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić rekao je da su vrtić energetski obnovili, sada će ga i proširiti, a nakon više od nekoliko desetljeća grade novi dječji vrtić. Više od 1200 djece ima mjesta u vrtićima na području grada, a želja im je doći do 1500 mjesta.  

Po riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Vinkovci Suzane Zidar, u sedam objekata Dječjeg vrtića Vinkovci nalazi se 27 odgojnih skupina s 577 upisane djece.