KONFERENCIJA O TRŽIŠTU RADA

Piletić: Hrvatska u ovom trenutku bilježi više useljenih nego iseljenih

15.03.2024 u 09:54

Bionic
Reading

Konferencija 'Dinamika tržišta rada: Lekcije iz Irske i Hrvatske' u organizaciji Hrvatske udruga poslodavaca, a u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u fokus je stavila pitanje demografskih pitanja nastojeći pronaći europske prakse i iskustva u osiguravanju kvalitetne i kvalificirane radne snage u cilju zadržavanje visokih stopa rasta hrvatske ekonomije.

Konferencija koja je ugostila i potpredsjednicu Europske komisije, Dubravku Šuicu organizirana je u sklopu posjeta Nealea Richmonda, ministra u ministarstvu poduzetništva, trgovine i zapošljavanja Republike Irske, zemlje koja je u posljednjih 20 godina privukla gotovo 1,3 milijuna stanovnika jačanjem gospodarstva i ponudom kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta.

'Zadatak koji stoji pred nama je zadržati naše visokokvalificirane radnike, ali i staviti Hrvatsku na kartu zemalja atraktivnih za visokokvalificirane radnike iz svih krajeva svijeta, kao i za investicije u sektore s visokom dodanom vrijednošću. HUP upozorava da treba smanjiti opterećenje porezom na dohodak upravo kod srednje visokih i visokih primanja, gdje je porezni klin i viši od 42,5 posto, kako bi osigurali brži i jači rast primanja, atraktivnost naših kompanija za domaću radnu snagu i za radnu snagu iz zemalja koje su nam konkurenti jer je to osnova za rast ekonomije i standarda cijelog društva', poručila je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Irena Weber.

U uvodnom izlaganju Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju, istaknula je da je pitanje demografije ključna tema u godina pred nama te pojasnila politike na kojima će se temeljiti strategija EK. Demografski toolbox se tako oslanja na četiri stupa.

Prvi je potpora roditeljima u boljem usklađivanju obiteljskih težnji i plaćenog rada, posebno osiguravanjem pristupa kvalitetnoj skrbi za djecu. Drugi sutp je potpora mladima u razvijanju vještina, lakšem pristupu tržištu rada i lakšem rješavanju stambenog pitanja kroz cjenovno pristupačnije stanovanje. Treći je posvećen je osnaživanju starijih generacija, a četvrti se odnosi na legalne migracije kao način za suočavanje s nedostatkom radne snage u kontekstu starenja stanovništva u Europskoj uniji.

U razgovoru kojoj su hrvatski i irski ministri rada Marin Piletić i Neale Richmond razmijenili iskustva o izazovima s kojima se suočavaju u kreiranju politika zapošljavanja na dinamičnom tržištu rada.

  • +16
HUP Dinamika tržišta rada Izvor: Promo fotografije / Autor: HUP

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio je da će Vlada u idućem mandatu mijenjati Zakon o radu te istaknuo niz poteza aktualne Vlade kojima je postignuta rekordna zaposlenost u Hrvatskoj.

'Hrvatska u ovom trenutku bilježi više useljenih nego iseljenih što je dokaz da je naše tržište konkurentno i da idemo u dobrom smjeru te da su Vladine politike bile pravilno usmjerene. Novi Zakon o strancima i s produljenje roka trajanja radnih dozvola za strane radnike olakšati će i poslodavcima i njihovim zaposlenicima organizaciju rada', istaknuo je Piletić.

Naglasio je da, unatoč velikom odljevu radne snage, Hrvatska danas ima rekordan broj zaposlenih od samostalnosti zahvaljujući uvozu radne snage. 'U 2022. prvi puta smo imali pozitivan migracijski saldo, 12.000 ljudi je je više uselilo u Hrvatsku nego što je iz nje otišlo. Istu brojku imali smo i u prvih šest mjeseci prošle godine', rekao je Piletić.

Govoreći o a aktivnim politikama zapošljavanja naglasi je da mjerama zapošljavanja u mandatu Vlade broj nezaposlenih mladih smanjen sa 27 posto na 11 posto.

Iskustvo iz Irske pokazuje da je za demografsku održivost ključna otvorenost tržišta i društva prema novim investicijama, tehnologijama i državljanima. Irska je bila zemlja emigracije, ali je u posljednjih 20 godina počela privlačiti radnu snagu nudeći zaposlenja u sektorima visoke dodane vrijednosti.

'Naše društvo ovisi o kvalitetnim projektima, investicijama i radnim mjestima koja stvaraju nove vrijednosti i donose rast stoga mi kao Vlada pokušavamo pomoći i ubrzavanju tog rasta i jako vodimo računa o tome da ne smetamo', ključna je poruka ministra Richmonda koji je nekoliko puta istaknuo da je Irska zemlja koja strance dočekuje otvorenih ruku.